Τρίτη, Σεπτεμβρίου 2

Περιβάλλον & φυτοφάρμακα

Ομάδες πολιτών και μκο αναμένεται σε διαφορές ευρωπαϊκές χώρες να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να αμφισβητήσουν νομικά τα νέα ανώτατα όρια που θεσπίστηκαν για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα διατροφής που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, στα φρούτα και τα λαχανικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι πολύ υψηλά. Οι κανόνες για την εναρμόνιση των εθνικών κανόνων σχετικά με καλλιέργειες έχουν σκοπό να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία.

Για παράδειγμα, η Γαλλία αποδέχθηκε το ένα πέμπτο του χιλιοστόγραμμο ανά χιλιόγραμμο σε μήλα, ενώ με τους νέους κανόνες της ΕΕ επιτρέπεται ένα χιλιοστόγραμμο ανά χιλιόγραμμο. Οι επικριτές λένε ότι οι χώρες μέλη δεν έχουν επαρκή μηχανισμό φυτοπροστασίας και ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί μη γνωρίζοντας να αυθαιρετούν

Στην χώρα μας τους ελέγχους διενεργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

Με πληροφορίες από: enews

Δεν υπάρχουν σχόλια: