Τρίτη, Σεπτεμβρίου 2

Ε.Ε. Η στρατηγική εταιρική σχέση στην αναμονή.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν χθες να καθυστερήσoυν τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με μια νέα συμφωνία για στρατηγική συνεργασία.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες καταδίκασαν λεκτικά τις ενέργειες της Ρωσίας στον Καύκασο, αλλά υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τις επαφές με τη Μόσχα και να συνεχίσουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις, έτσι, η κρίση στη Γεωργία βάζει τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε σταυροδρόμι.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο δήλωσε, "Δεν μπορούμε να ενεργούμε σα να μην συνέβη τίποτα, ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Ρωσία για μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να αναβληθεί, εάν η Ρωσία δεν εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε «Η Ευρώπη μιλάει με μία φωνή, δεν θέλουμε να μειώσουμε την εταιρική σχέση και τους δεσμούς με τη Ρωσία, καταδικάζουμε την υπερβολική αντίδραση της Ρωσίας, αλλά, εμείς στην Ευρώπη συνειδητοποιούμε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος»

"Ας μην ξεκινήσει ένας νέος ψυχρός Πόλεμος. Δεν μας χρειάζονται επιδείξεις ισχύος ή λεκτική επιθετικότητα, οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές δεν θα χρησιμεύσουν σε κανέναν" κατέληξε ο N. Sarkozy. Η ευρωπαϊκή τρόικα θα επισκεφτούν τη Μόσχα και την Τιφλίδα στις 8 Σεπτέμβρη, η συνάντηση θα κρίνει και τη παραπέρα στάση της Ε.Ε.

Οι αρχηγοί κρατών καθησύχασαν τις γεωργιανές αρχές, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους για την εδαφική της ακεραιότητα.

K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η βία δεν αποτελεί λύση

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην παρέμβασή του είπε ότι:
«Η βία δεν αποτελεί λύση και δεν είναι αποδεκτή» παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει στο εξής όλες οι πλευρές να επιδείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση


Με πληροφοριες απο france 24, le post, rtoday

Δεν υπάρχουν σχόλια: