Τρίτη, Σεπτεμβρίου 2

Κυπριακό: Έναρξη των απευθείας συνομιλιών

Ανοίγει στη Λευκωσία η αυλαία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνολική λύση του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η αυριανή συνάντηση θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες αρχίζουν "όχι με το καλύτερο δυνατό κλίμα, λόγω της απόφασης των κατοχικών αρχών να μην επιτρέψουν τη μετάβαση των κατοίκων Τηλλυρίας στη Μόρφου μέσω του Λιμνίτη".

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά την πικρία από την απόφαση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες προσηλωμένη στο στόχο της εξεύρεσης λύσης. Ο μεγάλος στόχος, είπε, είναι η λύση, γι αυτό "δεν πρέπει να μένουμε σε θέματα χαμηλής πολιτικής".

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή της Λευκωσίας.
Με πληροφορίες από: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: