Σάββατο, Σεπτεμβρίου 6

Ε.Ε. & λομπίστες

Στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 15-20000 λομπίστες, που καθημερινά προσπαθούν να κερδίσουν τους νομοθέτες και να περάσουν τη δική τους γραμμή προς όφελος πάντα των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θεσπίσει ένα εθελοντικό μητρώο, όμως μόνο 300 εγγράφηκαν στο μητρώο των εκπροσώπων συμφερόντων.

Ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε ότι ο αριθμός των ομάδων συμφερόντων που εγγράφηκαν στο μητρώο είναι «χαμηλός» Από τους συμβούλους δημοσίων σχέσεων και τα πολλά δικηγορικά γραφεία - μόνο δύο έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί.
Εκτιμάται ότι έτσι θα συνεχίσει να παραμένει μυστηριώδης ο ρόλος των «λομπιστων»

Ωστόσο, δήλωσε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και προειδοποίησε: " χρειάζεται περισσότερη δουλειά απ όσο φανταζόμασταν για να συμμορφωθούν με το μητρώο, πρέπει να γίνει σαφές σε όλους και να εξηγηθεί από πού ξεκινάει και πού σταματά το lobbying.
Ένας χρόνος δοκιμής

Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων έχουν ένα χρόνο προθεσμία για να αποδείξουν τη διαφάνειά τους.

Φαίνεται όμως να υπάρχει ευρεία διακύμανση στις δαπάνες που αναφέρθηκαν για lobbying, την περασμένη χρονιά, για παράδειγμα η Ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, αναφέρει ότι το κόστος άσκησης πίεσης της ΕΕ κατά το 2007 ανήλθαν σε € 950.000, ενώ η γαλλική κατασκευάστρια αυτοκινήτων Renault λέει ότι δαπανήθηκαν μεταξύ € 200.000 και 250000 € και η Air France-KLM μεταξύ € και 50000 € 100000
Με πληροφορίες από: EUobserver.

Δεν υπάρχουν σχόλια: