Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 1

Συνεδριάζει για την κατάσταση στον Καύκασο η Ε.Ε.

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλες με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αντικείμενο την κατάσταση στον Καύκασο, μετά την κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Γεωργία και το μέλλον των ευρω-ρωσικών σχέσεων.

Πάντως, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Μόσχας απομακρύνεται.
Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει για τη Σύνοδο και ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Ένας αριθμός κρατών μελών, έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας, όπως επίσης και την αναβολή των συνομιλιών για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σκιαγράφησε σήμερα τα πέντε σημεία στα οποία η Μόσχα θα στηριξει στο μέλλον την εξωτερική της πολιτική, είπε, ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν φοβάται. Επίσης ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα τροποποιήσει την απόφασή της για τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.
Η Ρωσία δεν αναζητά την απομόνωση. Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε φιλικούς δεσμούς με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στον κόσμο. Θέλουμε ένα κόσμο πολύπλοκο είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ένας κόσμος που οι αποφάσεις θα παίρνονται μόνο από μια πλευρά θα είναι ασταθής και θα απειλείται συνεχώς με συγκρούσεις. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα προστατέψει τις ζωές των πολιτών της.

"Πρέπει να βρούμε την ισορροπία στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς η Μόσχα είναι εταίρος της Ευρώπης", τόνισε η κ. Μπακογιάννη στην "Ελευθεροτυπία".
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ διέψευσε τις πληροφορίες του περιοδικού Σπίγκελ, περί έκθεσης παρατηρητών του οργανισμού που επιρρίπτουν την ευθύνη στη Γεωργία για την ανάφλεξη της κρίσης στον Καύκασο.
Με πληροφορίες από hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: