Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30

Mια απλοϊκή ανάλυση για την οικονομική κρίση

Οι ραγδαίες εξελίξεις και η δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία με τις αλλαγές και την αναταραχή που έχει προκληθεί φανερώνουν, ότι, σταθερότητα, χωρίς ξεκάθαρης στρατηγικής έλεγχο στην αγορά, δεν μπορεί να είναι εξασφαλισμένη, τη στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότερο θα κάνουν την εμφάνιση τους στις κεφαλαιαγορές κερδοσκοπικά φαινόμενα.
Η όντως πρωτοφανής κατάρρευση δείχνει ότι η οικονομία χωρίς ουσιαστικό κρατικό έλεγχο από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δεν μπορεί να σταθει. Είναι γεγονός ότι με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα το σύστημα κανένας δεν μπορούσε να κρατήσει για τον εαυτό του τίποτα, επομένως μεγάλη σημασία σε αυτή την φάση θα έχει και το πώς θα αντιδράσουν οι πιστωτές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι μέχρι σήμερα ισχύοντες κανόνες δείχνουν να έχουν μεταβληθεί .
Στην παρούσα φάση τα κράτη, που σε μεγάλο βαθμό έχουν ευνοήσει με την οικονομική πολιτική που έχουν ακολουθήσει την ανάπτυξη του μοντέλου της οικονομίας που σήμερα καταρρέει (πλασματική οικονομία με δανεικά) προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το σύστημα αντλώντας πόρους από το κράτος (δηλαδή από τους φορολογούμενους).
Ωστόσο, οι κρατικοποιήσεις φαίνεται οτι δεν έχουν σκοπό μόνο να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες και να θεραπεύσουν με μιας όλα τα δεινά του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι πλέον βέβαιο ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία που σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσουν και την κοινωνική οικονομία, η οποία στην παρούσα φάση, μάλλον, δείχνει να μην μπορεί να κατανοήσει τι συμβαίνει.
Από την άλλη πλευρά η ελεύθερη πτώση που σημείωσαν οι δείκτες έδωσε αφορμή να αρχίσουν να εξετάζονται αρκετές ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όλες οι κινήσεις ως κύριο στόχο έχουν να κρατήσουν ζωντανό το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών μπροστά στην κρίση κάλεσαν καταρχήν τους εμπλεκομένους να πάψουν να κερδοσκοπούν, σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν και μέτρα παρέχοντας τεράστια χρηματικά ποσά με στόχο να βοηθήσουν το οικονομικό σύστημα να διασωθεί, αυτό, κύρια γίνεται με βασικό σκοπό να αποφευχθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση.

Και εδώ τίθεται το απλό ερώτημα, εάν ένας απλός πολίτης επισκεφτεί την εφορία της περιοχής του και αναγγείλει ότι είναι άνεργος, χωρίς χρήματα να αγοράσει ψωμί, η εφορία θα του δώσει; η θα προκληθεί πανικός στις αρμόδιες υπηρεσίες από το γεγονός;

Σε αυτό το σκηνικό, μάλλον, θα πρέπει να καθοριστεί το βασικό πρόβλημα και να αναθεωρηθούν οι μέχρι σήμερα απόψεις για το ζήτημα ωστε έτσι να μπει η δημόσια συζήτηση για την οικονομία σε άλλη βάση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Συνεπώς η αλλαγή των κανόνων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι, χωρίς αυστηρούς ελέγχους, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη(εξατομικευμένα και συνολικά), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, εύρυθμη λειτουργία στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: