Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18

Σε κρίσιμη φάση το Σκοπιανό

Σε διαπραγματευτικό αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι συνομιλίες με τα Σκόπια προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε εάν επεξεργαστούμε τα όσα έχουν γίνει και λεχθεί τους τελευταίους δυο μήνες.

Βασικός υπεύθυνος για την δημιουργηθείσα κατάσταση είναι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης των σκοπιών που δεν αφήνει περιθώρια να βρεθούν λύσεις με τρόπο που να είναι αμοιβαία αποδεκτός.

Η αποτυχία της διπλανής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά το ελληνικό veto οδήγησε σε πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός Νikola Gruevski προκειμένου να ξανακερδίσει τις εκλογές, αλλά και για να εκτονώσει την εσωτερική κρίση δημιούργησε «θερμό κλίμα» με αποτέλεσμα να εξάρει τον εθνικισμό, ως ανάχωμα, αλλά και να δεσμευτεί εμμέσως πλην σαφώς στο λαό του με όλα αυτά που συνέβησαν πριν και μετά τις εκλογές, για μη λύση. Τα εσωτερικά εθνοτικά και άλλα προβλήματα της διπλανής χώρας έκαναν πρόσφατα και τον επικεφαλή της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ Ερβαν Φουέρε να δηλώσει ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σήμερα και ενόψει των συνομιλιών που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ των δυο χωρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του οργανισμού στη Νέα Υόρκη θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπραγματευτική προσπάθεια έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε μια καινούρια κατάσταση.

Σε ένα αρνητικό ενδεχόμενο και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η χώρα μας έχει σταθερή και αμετάβλητη θέση για το ζήτημα, η διαπραγμάτευση δεν θα έχει κανένα λόγο να συνεχιστεί. Επίσης και με βάση τις εξελίξεις αν οδηγηθούμε σε απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς νέα συμφωνία θα είναι καταστροφικό για την θετική εξέλιξη του ζητήματος.

Μια τέτοια εξέλιξη ( δηλαδή, μη λύση) θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διπλανή χώρα και ίσως, την οδηγήσει ξανά σε πρόωρες εκλογές, καθοριστικής σημασίας ρόλο σε αυτό το ζήτημα ενδέχεται να διαδραματίσει ο αλβανικός παράγοντας. Έτσι, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι σε αυτή τη φάση και με ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος, τα Σκόπια δύσκολα θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Η γενικότερη όμως στατική κατάσταση που για πολλά χρόνια είχε βολέψει αποδείχθηκε στο Βουκουρέστι ότι ήταν οδός προσωρινής διαφυγής από την βαλκανική πραγματικότητα. Παράλληλα, το γεγονός ότι ως διεθνές θέμα είναι υποβαθμισμένο λειτουργεί αρνητικά για την εξεύρεση λύσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: