Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19

Η συνέχεια στη Νέα Υόρκη

Οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπιών maxfax συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις έως ότου βρεθεί συμβιβαστική λύση, υπό τους στοχασμούς του απεσταλμένου του ΟΗΕ Matthew Nimetz.

Ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η Π.Γ.Δ.Μ. δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη θέση της για τη διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Milososki τόνισε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν η βελτίωση του κλίματος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να γίνει αισθητό από τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Η Υπουργός εξωτερικών της χώρας μας κ.Ν. Μπακογιάννη σύμφωνα με το πρακτορείο των Σκοπίων υποστήριξε ότι συζητήθηκε μόνο το ζήτημα του ονόματος.

Νέα συνάντηση θα λάβει χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, εκεί ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον πρόεδρο της Π.Γ.Δ.Μ. Branko Crvenkovski

Μετά τη Νέα Υόρκη;
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει λύση στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ σε διμερές επίπεδο.

Με πληροφορίες από maxfax


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν τα Σκόπια λένε υπό τους στοχασμούς του απεσταλμένου του ΟΗΕ Matthew Nimetz, είναι η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ;

Ανώνυμος είπε...

Η Ελληνίδα υπουργός κ. Μπακογιάννη, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η συνάντηση σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε: "Να είμαι σαφής. Δεν υποκαθίσταται η διαδικασία που υπάρχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΥΠΕΞ συνομιλούν και έχω δηλώσει ότι είμαι ανοιχτή. Η Ελλάδα είναι παρούσα και συζητά με καλή πίστη και ξεκάθαρη βούληση". Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "η ουσία πάντως είναι ότι οι δύο χώρες προσέρχονται σε διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση μέσα στα γνωστά πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών". Η υπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει απόψεις, παρατηρήσεις και σχόλια στις τελευταίες ιδέες Νίμιτς. "Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης", συμπλήρωσε και αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι ήταν μια ανοιχτή και καλή συζήτηση, που έγινε σε καλό κλίμα. "Η Ελλάδα έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση αυτή με καλή πίστη, αποφασισμένη να κάνει ότι μπορεί για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της γνωστής ελληνικής θέσης: "ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις", κατέληξε η υπουργός.