Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 5

Ο μετασχηματισμός των αντιθέσεων.

Σε κάθε κοινωνία κάθε άνθρωπος έχει χρέος να προστατεύει το έννομο συμφέρον του και ότι απορρέει από αυτό.


Ειδικά όταν υπάρχουν από τη διοίκηση πράξεις η παραλείψεις που τον θίγουν.


Από την άλλη πλευρά τα όργανα της διοίκησης οφείλουν να προβαίνουν αυταπαγγέλτως όταν τα προβλεπόμενα από το νόμο την ηθική και τη δικαιοσύνη θίγονται, επειδή ο νόμος απορρέει, προστατεύεται και επανορθώνεται ( σε περίπτωση προσβολή του) από τον ίδιο τον νόμο, βασικό χαρακτηριστικό του κράτους δικαίου είναι η ισονομία και η ισοτέλεια.

Παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις από τις παραπάνω αρχές δεν είναι παραδεκτές κατά το ισχύον σύνταγμα της χώρας μας. Τα παραπάνω είναι ένας παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την ατομική, πολιτική, κοινωνική, κτλ ζωή.

Ένας άλλος παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό καθαρίζει στις μέρες μας το κοινωνικό γίγνεσθαι είναι η επικοινωνία, είδη επικοινωνίας υπάρχουν πολλά, μπορεί να είναι άμεση η έμμεση, μονόπλευρη η αμφίπλευρη η ακόμη και κατευθυνόμενη κτλ.


Τα μμε στις μέρες μας ως θεσμός έχουν μεγάλη σημασία, ( προσανατολίζουν - αποπροσανατολίζουν, παράγεται- προάγεται πολιτισμός και σχηματίζεται η κοινή γνώμη) για τη ζωή την πρόοδο, αλλά και για την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας ( όταν υπάρχει). Αρκετοί έχουν χαρακτηρίσει τα μμε 4η εξουσία.

Το φαινόμενο επικοινωνία και επειδή απασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που έχουν διαφορετική μορφή και απαιτούν ξεχωριστή δράση, ευελιξία και ευρηματικότητα βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Συνεχώς εμφανίζονται νέα μέσα, εισάγονται νέοι κανόνες κτλ

Η δυναμική είσοδος των μμε στο κοινωνικό γίγνεσθαι ανέτρεψε μια προηγούμενη κατάσταση διαφορετική και κατά κάποιο τρόπο επέβαλε έναν νέο πολιτισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και βίαια. Σήμερα σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό και κοινωνικό πλέγμα κινούνται γύρω από τα μμε., Έτσι το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο διαμορφώνεται μέσα από τα μέσα ενημέρωσης. Αν κάποιος σήμερα πει ότι η δημοκρατία είναι αιχμάλωτη των μμε δεν θα έχει άδικο.

Έτσι πριν λίγα χρόνια φθάσαμε στο σημείο η κριτική πολιτική συμπεριφορά του πολίτη να παράγεται από την θετική η την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα μμε, ότι ήταν δίκαιο η άδικο για τα μμε ήταν και για την κοινωνία και ούτω καθεξής., έτσι αντιμετωπίζει προβλήματα σύγκλισης των σχολιασμών, και χρησιμοποιεί ένα όχι και τόσο πλούσιο λεξιλόγιο σημασιολογίας


Αυτό αποπροσανατόλισε και τα μμε και τον πολίτη, είναι γνωστό ότι τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της πληροφορίας παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας, τα μμε για να είναι κατανοητά και ανταγωνιστικά στο ευρύ κοινό κατέβασαν χαμηλά τον δικό τους πήχη, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί και το κοινωνικό και το πολιτικό επίπεδο, φαύλος κύκλος, αμόρφωτο κοινό, αμόρφωτα μμε.

Ετσι τα μμε έχασαν την πειστικότητα και την αξιοπιστία τους. Στις μέρες μας προσπαθούν να βρουν τρόπους με βελτιωτικές αλλαγές ή με τρικ να ξεπεράσουν την κρίση τους που είναι και ταυτόχρονη κρίση του πολιτικού συστήματος. Σήμερα η οπτική των μμε είναι και οπτική αρκετών πολιτικών και το αντίθετο.
Παράλληλα με την προώθηση ασαφών, αφηρημένων και ομιχλωδών μηνυμάτων αλλά και με το στερεότυπο τρόπο μετάδοσης χάθηκε η πολιτικοιδεολoγική οπτική των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.
Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούμε να υπάρχει και μονοδρομη ροή της πληροφορίας, το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη για ύπαρξη ενός δυνατού ειδησεογραφικού συστήματος, με αλλά λόγια παραδεκτές αρχές αντικαθίστανται από οπτικές παραστάσεις .

Καταλήγοντας σε συμπεράσματα με βάση τα παραπάνω, αλλά και για τον παραπέρα εκδημοκρατισμό των μμε και της κοινωνίας και επειδή όλοι οι άνθρωποι δεν διαφέρουμε σε πολλά πράγματα, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να γίνει αναπροσανατολισμός - μετασχηματισμός των αδιέξoδων πολιτικών αντιθέσεων και αυτό επειδή τα μμε είναι μια αληθινή οπτική γλώσσα.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολα σωστά και πάνσωστο ότι θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στην κοινωνική λειτουργία των μέσων μαζικής εξαπάτησης. Στη ελλαδίτσα μας όμως βρισκόμαστε ένα βήμα παραπέρα που μας έχει φέρει στην άκρη του γκρεμού. Πράκτορες με αμοιβές υψηλότερες από εκείνες των υπουργών επιλέγουν το πρόγραμμα των κρατικών καναλιών έτσι ωστε να μη βλέπουμε τίποτα ελληνικού ενδιαφέροντος. Μόνο η ΕΤ3παρουσιάζει εκπομπές(ολοένα και λιγώτερες) που μιλούν για το τι συμβαίνει στην ελλάδα. Ψόφιο σεξ, βία και ολοκληρωτική μπατσοκρατία κυριαρχούν σε όλα τα κανάλια, περισσότερο δε στα κρατικά που τα πληρώνουμε αναγκαστικά με τους λογαριασμούς. Ο Καραμανλής ήταν ο πρώτος κυβερνήτης που δεν άλλαξε τα στελέχη των κρατικών μμε. Οι ίδιοι γυφτομπατόκοι πράκτορες διασπείρουν ότι χειρότερο παράγει το αγγλοαμερικάνικο σόου μπιζ.
Δε μιλώ για τις ειδήσεις, καθώς η προπαγάνδα τους εκτιμώ ότι κάνει λιγώτερη ζημιά απ΄ότι το πρόγραμμα που αποξενώνει και σε κάνει να ξεχνάς σε ποιά χώρα βρίσκεσαι

Ανώνυμος είπε...

Και το ραδιόφωνο έχει αρκετά προβλήματα!
Ξέρεις πια είναι η μεγάλη απορία μου! Γιατί δεν συμμετέχουμε στο euronews;