Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 11

Νέες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το όνομα

Νέες ιδέες έδωσε για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνάντησής του με τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε δύο ώρες, ο κ. Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε νέες ιδέες που περιέχουν καινούργια στοιχεία και τα οποία περιλαμβάνουν ιδέες που του έχουν δώσει οι δύο πλευρές.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε μερικές εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι δικό του θέμα αν θα γίνει κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

O εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν υπάρχει καμμία μετακίνηση από την ελληνική θέση, όπως καμμία μετακίνηση δεν υπάρχει στην ειλικρινή και επίμονη διάθεσή μας να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό».

Σε συνάντηση του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον με τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Γουίλιαμ Μπερνς ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημέρωσε τον κ. Μπερνς για τις ελληνικές θέσεις σε κρίσιμα θέματα.

Δηλώσεις Μακόρμακ

Ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το νέο όνομα που ενδεχομένως να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, δήλωσε "Αυτή τη στιγμή η Μακεδονία επιθυμεί να αποκαλείται Μακεδονία, και αποφασίσαμε ότι θα την αποκαλούμε Μακεδονία. Άλλοι έχουν πάρει άλλες αποφάσεις. θα δούμε, λοιπόν. Ας φθάσουμε πρώτα σε συμφωνία και μετά θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ερωτήματα".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως αναφερει ο ελευθερος τυπος υπαρχει προταση για δημοκρατια της βορειας Μακεδονίας και
"βόρεια δημοκρατία της Μακεδονίας"
Αν ισχύει ως πρόταση για "βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" αυτό όντως είναι κάτι νέο!, η δημοκρατία πλέον αποκτά και γεωγραφική διάσταση.