Δευτέρα, Ιουλίου 4

Είναι τελικά colpo grosso ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός;

Την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα θα αντλήσει από το μηχανισμό δανεισμού περίπου 42 δις από τα συνολικά 58-59 δις. ευρώ που θα δανειστούμε για το 2011. Τα 16- 17 δις ευρώ από τη στιγμή που η χώρα δεν μπορεί να συνάψει δάνεια 5ετους ή 10ετους διάρκειας θα καλυφθούν μέσω δανεισμού με έντοκα γραμμάτια βραχυπρόθεσμης διάρκειας 13- 26 εβδομάδων τα επιτόκια των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 4.5 έως 5%. Οι δημοπρασίες πραγματοποιούνται μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) οι οποίοι έχουν πρόσβαση, κατ’ αποκλειστικότητα, στους μηχανισμούς βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Οι Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς είναι κυρίως τράπεζες, εκ των οποίων πέντε είναι ελληνικές.

Σε παλαιότερα άρθρα έλεγα ότι η εξέλιξη αφήνει πολλά ερωτηματικά, τόσο για την μη ένταξη του συνόλου των δανειακών αναγκών της χώρας στο μηχανισμού στήριξης, δεδομένου ότι η άντληση κεφαλαίων μέσω 5ετους ή 10ετους διάρκειας δανείων έγινε απαγορευτική μετά την εντυπωσιακή άνοδο των spreads και την υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του δντ, όσο και για τις σε βάρος του Έλληνα φορολογουμένου οικονομικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί ο ανακυκλώσιμος δανεισμός του περίπου 30% των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω εντόκων γραμματίων βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Aς δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Οι ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στις δημοπρασίες παίρνουν από το ελληνικό δημόσιο τα έντοκα γραμμάτια, εν συνεχεία τα καταθέτουν στην ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα για να αντλήσουν ρευστότητα με 1,25 % και να πληρώσουν στο ελληνικό κράτος τα έντοκα. Άλλες φορές πληρώνουν άμεσα το δημόσιο και καταθέτουν τα έντοκα στην ΕΚΤ για να αντλήσουν κεφάλαια τα οποία εν συνεχεία ανακυκλώνουν σε έντοκα. Το ελληνικό δημόσιο στην συνέχεια, ανά τρίμηνο, επιστρέφει στις τράπεζες το κεφάλαιο μαζί με τους τόκους. Οι τράπεζες πληρώνουν την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και μένει καθαρό στις τράπεζες περίπου 3, 5% από τους τόκους χωρίς να έχουν χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια. Σύμφωνα τώρα με το bankingnews.gr όλα τα παραπάνω είναι ένα «στημένο παιχνίδι» σε αγαστή συνεργασία τραπεζών και οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους για να αντλούν ρευστότητα οι τράπεζες ώστε να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο. Το bankingnews.gr αναφέρει επίσης ότι συγκεκριμένη ελληνική τράπεζα ( μάλλον ήταν έξω από το κόλπο) ενημέρωσε την ΕΚΤ για το ελληνικό κόλπο πως δηλαδή ΟΔΔΗΧ και τράπεζες «στήνουν το παιχνίδι με τα έντοκα».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ διερεύνησε το ζήτημα παρακολουθώντας ακόμη και τις δημοπρασίες εντόκων του ελληνικού δημοσίου και διαπίστωσε – εύκολα μάλιστα – ότι όντως ΟΔΔΗΧ και τράπεζες βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και μάλιστα όταν η ΕΚΤ παρακολουθούσε τις εξελίξεις στα έντοκα συνέπεσε στην φάση που 2-3 μεγάλες τράπεζες είχαν σηκώσει στην κυριολεξία δημοπρασίες εντόκων.
Η ΕΚΤ από την 1η Ιουλίου και προκειμένου να βάλει φρένο στην εν λόγω διαδικασία, η οποία φαινομενικά δεν δείχνει να έχει κάποια παρατυπία, όρισε νέο πλαίσιο λειτουργίας που οριοθετεί τα αξιοποιήσιμα έντοκα με βάση τον μέσο όρο του εκάστοτε τελευταίου 4μήνου.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι:

Όταν η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και τους υπόλοιπους της τρόικας Ε.Ε.- ΔΝΤ διαπραγματεύονταν το πακέτο δανεισμού των 110 δεν γνώριζαν για το «υπόλοιπο χρέους» που άφηναν; Μήπως τελικά το λειψό πακέτο των 110 δισ ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορούν οι τράπεζες να συμμετέχουν στον δανεισμό της χώρας με έντοκα γραμμάτια και μέσω αυτού να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε μια εποχή που οι χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία έχουν εκ των πραγμάτων μειωθεί σημαντικά!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γεια σας !
Θα σας προσφέρουμε ένα δάνειο από το 1000 € έως 500.000 € σε όλα τα πρόσωπα σε θέση να επιστρέψει με τόκο με επιτόκιο που κυμαίνεται από 2% . Ανάλογα με το ποσό που ζήτησε το δάνειο τι κάνω στην παρακάτω περιοχή:
-συνέταξε Οικονομικές
- Real estate δανείου
- Επενδυτικό δάνειο
- Δάνειο αυτοκινήτου
- Την εξυγίανση του χρέους
- Εξαγορά της πίστωσης
- Προσωπικό δάνειο
Εάν είστε πραγματικά στην ανάγκη για ένα δάνειο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας γραπτώς.
Σας ευχαριστώ και περιμένω την απάντησή σας.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν είστε interesser:rosed1804@gmail.com