Για πάνω από 20 χρόνια η αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την διεθνή κοινότητα σχετικά με το δίκαιο των θέσεων μας για το ζήτημα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ ( FYROM)έχει φέρει πολλές φορές την εξωτερική πολιτική της χώρας σε θέση άμυνας και σε αντιπαράθεση με τους εταίρους σε Διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Oπως και σήμερα με την κρίση χρέους έτσι και με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πάντα μεταθέταμε το πρόβλημα στο μέλλον.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι το ζήτημα έχειπροκαλέσει οικονομική ζημιά
σε ολόκληρη τη Μακεδονία και ειδικότερα έχει αφαιρέσει από την Θεσσαλονίκη την προοπτική να εξελιχθεί σε γεωοικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. θα μπορούσε ναδημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό κέντρο που θα ήταν ανταγωνιστικό και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με άλλα οικονομικά κέντρα.
Για την στασιμότητα που παρατηρείται έχει συμβάλει τα μέγιστα και η προκλητική προπαγάνδα του πολιτικού κατεστημένου της fyrom που για λόγους εσωτερικής συνοχής κρατά το θέμα συνεχώς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με βασικό στόχο την πολιτική χειραγώγηση του σλαβικού πληθυσμού και την ένταξη των αποσχιστικών τάσεων τουαλβανικού παράγοντα που αποτελεί το 20% του πληθυσμού στην κρατική δομή της ΠΓΔΜ με όρους του ψευδομακεδονικού εθνικισμού, επειδή σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να τριχοτομηθεί.
Μετά το βετο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα"Δημοκρατία της Μακεδονιας" η σκοπιανή κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που έκανε επίθεση φιλίας στη γείτονα χώρα.Το ζήτημα συζητήθηκε αρκετά στην Ελλάδα και μέσω της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων έγιναν αρκετές επαφές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Εκείνη την εποχή η Ελληνική Πολιτεία φάνηκε να συγκλίνει στην θέση «Βόρεια Μακεδονία» έναντι όλων.
Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το πασοκ το θέμα ουσιαστικά πάγωσε μέσω του “άγονου’διαλόγου" Παπανδρέου- Γκρουέφσκι πουεμμέσως πλην σαφώς αναβάθμισε την διαπραγματευτική ισχύ των Σκοπίων.
Οτι προέκυψε ως εξέλιξη, σύμφωνα και με όσα είδαν το φως την δημοσιότητας,κινούνταν από εξωθεσμικούς παράγοντες
μέσω παρασκηνιακών και μυστικών διαβουλεύσεων.
Τον τελευταίο καιρό, με την Ενδιάμεση Συμφωνία να παραβιάζεται συνεχώς από τα Σκόπια με την χρησιμοποίησησυμβόλων της ιστορικής – πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τελευταίο "κρούσμα" την τοποθέτηση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και σε άλλες πόλεις της fyrom το ζήτημα χωρίς να έχει λυθεί, σέρνεται, με ότι αυτό συνεπάγεται καθώς τα Σκόπια συνεχίζουν de facto να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα σήμερα δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να αντιταχθεί ή να διαπραγματευτεί σθεναρά βρίσκεται συνεχώςσε θέση άμυνας. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να συρθούμε σε λύση που δεν θα συμφέρει τα συμφέροντα της χώρας μας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Τούτων δοθέντων, είναι σαφες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακόμη ήττας, για να συνεχίσει λοιπον να θεωρείται παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι απαραίτητο άμεσα να καλέσει τα Σκόπια, μέσω των διεθνών οργανισμών, να συμφωνήσουνσε κοινά αποδεκτή λύση που θα σέβεται την ιστορική πραγματικότητα και τις σημερινέςγεωγραφικές ιδιαιτερότητες με βάση την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας. Σε διαφορετική περίπτωση (η Ελλάδα) δεν έχει λόγους να συνεχίσει να βρίσκεται στην παρούσα Ενδιάμεση Συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου