Παρασκευή, Ιουλίου 29

Το χρέος των ΗΠΑ οδηγεί σε νέα συνθήκη την παγκόσμια οικονομία.

Τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης και το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης του ελλείμματος των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατέληξε σε συμφωνία, ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους της χώρας οδηγούν μετά τις 2 Αυγούστου ολόκληρο τον πλανήτη στην αβεβαιότητα.

Το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι μεγάλο καθώς ακόμη και αν γίνει η αύξηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου επιτρεπτού ορίου χρέους που είναι τα 14,3 τρις δολάρια το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται μέχρι οι usa να φτάσουν στα όριά τους. Μετά από εβδομάδες συνομιλιών που αποσκοπούσαν σε κοινή λύση για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ, η ψηφοφορία του σχεδίου διαχείρισης του αμερικανικού ελλείμματος που είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ανεβλήθη, τουλάχιστον για πέντε ημέρες, χωρίς μάλιστα να είναι ξεκάθαρα τα αίτια της αναστολής.

Σε περίπτωση άμεσης χρεοκοπίας στις ΗΠΑ που από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών φαίνεται πλέον αναπόφευκτο είναι πολύ πιθανό να έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις και σκηνές, (ακόμη και στην Ευρώπη) που έζησε ο κόσμος μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, δλδη παροχή τροφίμων με δελτίο, κ.α. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην δομή της παγκόσμιας οικονομίας μέσω της αποσταθεροποίησης που θα φέρει η χρεοκοπία αναμένεται εκ των πραγμάτων να οδηγήσουν προς την αναζήτηση μιας νέας συνθήκης για την παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: