Παρασκευή, Ιουλίου 29

Σε μείζονα «διαταραχή» το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα

H αναταραχή που δημιουργεί η αδυναμία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν με πολιτικούς όρους την κρίση που προκαλεί το ελληνικό κρατικό χρέος έχουν φέρει την οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης γεγονός που επηρεάζει άμεσα την πολιτικοκοινωνική ισορροπία.

Όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν οι ζημιές που θα υποστεί η κεφαλαιακή δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ πιθανό να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ εξέλιξη η οποία θα τις «υποχρεώσει» να ενεργοποιήσουν τα συμφωνηθέντα του τελευταίου πακέτου δλδη να προσφύγουν μέσω κρατικού δανεισμού στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε μια τέτοια περίπτωση τα κεφάλαια που θα αντλήσουν οι τράπεζες για να ισορροπήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια θα εγγραφούν στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού γεγονός που θα οδηγήσει σε κοινωνικοποίηση των ζημιών που θα υποστούν οι τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων .

Τα βασικά ερωτήματα, λοιπόν, είναι:

1. Από την στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτιμάται κοντά στα 15 δις και το κούρεμα θα κοστίσει κοντά στα 10 δις γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτήν την λύση; όταν μάλιστα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα φουσκώσει το έλλειμμα;

2. Για ποιους λόγους ο υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «είναι το πιο διασφαλισμένο της Ευρώπης» όταν γνωρίζει ότι βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης;

3. Δεδομένων των εξελίξεων, μήπως θα ήταν προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν πάρει από το δημόσιο κοντά στα 100 δις μετρητά και επίσημες εγγυήσεις, το ζήτημα της κρατικοποίησης δεν πρέπει καν να συζητείται.