Αν όμως προσεγγίσουμε την κοινωνική πραγματικότητα θα διαπιστώσουμε ότι μεταξύ 2009 και 2011 η κρίση έπληξε άμεσα και σε σημαντικό βαθμό τους οικονομικοκοινωνικά ασθενέστερους αυξάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ το εισοδηματικό χάσμα σε βαθμό που όμοιό του δύσκολα θα συναντήσουμε σε άλλο κράτος του κόσμου που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με την Ελλάδα.
Αυτό δεν έγινε τυχαία, με αφορμή τον στρεβλό τρόπο (χρέη, πελατειακές σχέσεις, πρακτικές ,κ.α) που οργανώθηκε και λειτουργούσε η κοινωνία και η οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση παρέδωσε συνειδητά τη χώρα στα δεσμά των εξωθεσμικών οικονομικών δυνάμεων που ελέγχουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται πλήττουν την ασφάλεια και την ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποκτά «συγκριτικό πλεονέκτημα» το οποίο βασίζεται στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους και στην απουσία εργασιακών δικαιωμάτων που είναι το ζητούμενο των ξένων επενδυτών για να επενδύσουν σε μια χώρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο οικονομικός και επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας ετοιμάζεται σύμφωνα με την dw να εκμεταλλευτεί πόρους που προορίζονταν για την Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, προκειμένου να υλοποιηθούν σχέδια, ιδιαίτερα στους τομείς ενέργειας (ΑΠΕ, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αναβάθμιση δικτύων, εξοικονόμηση ενέργειας), τουρισμού, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.
Οι Γερμανοί επενδυτές έχουν ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα αυτή την εποχή καθώς έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια με σχεδόν μηδενικά επιτόκια λόγω του ανοίγματος των spreds [(όταν αυξάνεται το ελληνικό spred μειώνεται το γερμανικό καθώς το γερμανικό δεκαετές ομόλογο θεωρείται ως αντιπροσωπευτικό για την ζώνη του Ευρώ, είναι ομόλογο αναφοράς) Λίγο πριν την κρίση χρέους οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετους γερμανικού ομολόγου ήταν 3,40% και του ελληνικού 4,30%, διαφορά 1,10%. Σήμερα οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετους γερμανικού ομολόγου είναι 2,82% και του ελληνικού 16,46%, διαφορά 13,48%]
Ως φυσική εξέλιξη, οι Γερμανοί μικρομεσαίοι επενδυτές θα «εισβάλουν» στην Ελλάδα από την στιγμή που θα δουν την χώρα μας ως επενδυτική ευκαιρία. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ένωση Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να υιοθέτηση γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης και διοικητική ευελιξία για τους επενδύτες. Επίσης, προτείνει τη δημιουργία μια τράπεζας ενίσχυσης των επενδύσεων κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW, που θα χορηγεί δάνεια σε μικρομεσαίους Γερμανούς επενδυτές.
Σε αυτό το περιβάλλον οι χιλιάδες Έλληνες μικρομεσαίοι που σήμερα όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια αλλά αντιμετωπίζουν και μεγάλα προβλήματα επιβίωσης θα αναγκαστούν να εργαστούν για μικρά μεροκάματα στους ξένους επενδυτές.
Αν δεν θέλουν … δεν υπάρχει πρόβλημα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, είπε: «προβληματιζόμαστε θετικά προς την κατεύθυνση σύνδεσης της εργασίας με την προσωρινή παραμονή όσων μεταναστών βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου