Σάββατο, Ιουλίου 2

Προκλητική κυβερνητική παρέμβαση στα πανεπιστήμια

Σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και γενικότερα στην συνεκτικότητα και οργανωτική λογικότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να δημιουργήσουν οι διατάξεις που προωθούνται από το υπουργείο παιδείας με νόμο – πλαίσιο.

Σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων,

◦ κατάργηση του ασύλου ως νομική έννοια

◦ συμβούλιο διοίκησης με διορισμένους εξωπανεπιστημιακούς

◦ σχολές με τριετή ή ακόμη και μονοετή διάρκεια σπουδών.

Οι χωρίς προφανή αιτία αλλαγές με μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι έχουν ως στόχο:

A. Από την στιγμή που προβλέπονται στο 14μελες συμβούλιο των σχολών (14μελες + 1 φοιτητής) 7 διορισμένοι οι οποίοι θα έχουν ελεγκτικές και εγκριτικές αρμοδιότητες σημαίνει ότι η εκλογή του πρύτανη, η οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών, η αξιολόγηση των καθηγητών, ο ορισμός των κανόνων για το άσυλο και οι στόχοι της κάθε σχολής εμμέσως πλην σαφώς θα καθορίζονται και θα ελέγχονται από εξωπανεπιστημιακά κέντρα με άμεσο αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για να ενισχυθεί ο κομματισμός, να καταστρατηγηθεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην επιστημονική ελευθερία, την ελευθερία της έκφρασης, κ.α.

Β. Το γεγονός ότι θα παρέχονται διπλώματα διαφορετικών επιπέδων με τριετή ή μονοετή φοίτηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών και θα εμπορευματοποιήσει περεταίρω την ανώτατη εκπαίδευση.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η υπουργός παιδείας καταργεί πραξικοπηματικά το άρθρο 16 του συντάγματος που προβλέπει ανώτατη εκπαίδευση με πλήρη αυτοδιοίκηση και ακαδημαϊκή ελευθερία με ελευθερία διδασκαλίας και ελευθερία της έκφρασης.
Με τις αλλαγές που προτείνονται είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι η κυβέρνηση « εισβάλει» στα πανεπιστήμια για να καταφέρει πολύπλευρη υπονόμευση και πολιτισμική άλωση που θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική συγκρότηση της υποκειμενικότητας.
Επίσης, το γεγονός ότι το υπουργείο παιδείας δίνει το νόμο – πλαίσιο προς δημόσια διαβούλευση σε μια εποχή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: