Σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και γενικότερα στην συνεκτικότητα και οργανωτική λογικότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να δημιουργήσουν οι διατάξεις που προωθούνται από το υπουργείο παιδείας με νόμο – πλαίσιο.
Σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων,
◦ κατάργηση του ασύλου ως νομική έννοια
◦ συμβούλιο διοίκησης με διορισμένους εξωπανεπιστημιακούς
◦ σχολές με τριετή ή ακόμη και μονοετή διάρκεια σπουδών.
Οι χωρίς προφανή αιτία αλλαγές με μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι έχουν ως στόχο:
A. Από την στιγμή που προβλέπονται στο 14μελες συμβούλιο των σχολών (14μελες + 1 φοιτητής) 7 διορισμένοι οι οποίοι θα έχουν ελεγκτικές και εγκριτικές αρμοδιότητες σημαίνει ότι η εκλογή του πρύτανη, η οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών, η αξιολόγηση των καθηγητών, ο ορισμός των κανόνων για το άσυλο και οι στόχοι της κάθε σχολής εμμέσως πλην σαφώς θα καθορίζονται και θα ελέγχονται από εξωπανεπιστημιακά κέντρα με άμεσο αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για να ενισχυθεί ο κομματισμός, να καταστρατηγηθεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην επιστημονική ελευθερία, την ελευθερία της έκφρασης, κ.α.
Β. Το γεγονός ότι θα παρέχονται διπλώματα διαφορετικών επιπέδων με τριετή ή μονοετή φοίτηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών και θα εμπορευματοποιήσει περεταίρω την ανώτατη εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου