Κυριακή, Ιουλίου 10

Σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομεσαίοι, αναγκαία η ρύθμιση χρεών για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

Σοβαρά προβλήματα αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες, (ειδικά στο νομό Ηλείας που είναι πυρόπληκτος νομός) οι επιχειρήσεις των οποίων δεν πηγαίνουν καλά εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας της αυξημένης φορολογίας, των πάγιων εξόδων που συνεχώς αυξάνονται και της αναδουλειάς που προκαλεί η οικονομική κρίση. ( το 2011, εξαιτίας των αποτελεσμάτων που παράγει η πολιτική του μνημονίου, αναμένεται να κλείσουν 60.000 επιχειρήσεις και να χαθούν 150.000 θέσεις εργασίας)

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς αρκετοί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν την δικαιοσύνη και τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών για ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχόμενων μηνών προς το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, οι εκκρεμείς υποθέσεις με αντικείμενο τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών χρόνο με το χρόνο θα αυξάνονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές αρνητικές πρακτικές συνέπειες τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για το ασφαλιστικό ταμείο.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν πρέπει να αναζητηθεί λογική αντιμετώπιση χωρίς δογματικές προσεγγίσεις του τύπου «δώστε άμεσα τα χρήματα και τους τόκους ή πάτε φυλακή».

Μια καλή λύση θα ήταν για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση και όχι για παραπάνω από 4 χρόνια να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω σε ένα ποσοστό έως 50% ανάλογα με τον τζίρο των καταστημάτων ή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για επαγγελματίες που διατηρούν κατάστημα ή επιχείρηση, με προτεραιότητα για όσους βρίσκονται λίγο πριν την σύνταξη.

Η αναπροσαρμογή προς το κανονικό ή προς τα κάτω της ασφαλιστικής εισφοράς να ακολουθεί της οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης που θα μπαίνει στην ρύθμιση.

Τα «διαφυγόντα ποσά» (χωρίς τόκους) , θα μπορούσαν να πληρωθούν, από την στιγμή που θα ομαλοποιηθούν τα οικονομικά του ασφαλισμένου, σε βάθος χρόνου 20 ετιας ή με μια μικρή μείωση στις δαπάνες διοίκησης του ταμείου ( ενοίκια, εξορθολογισμό στις αμοιβές τρίτων, κ.α.) .

Με την προτεινόμενη ρύθμιση είναι σίγουρο ότι θα “ γλυτώσουν’’ το λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την φοροκαταιγίδα και την προκαλούμενη από την εφαρμογή του μνημονίου, οικονομική κρίση.

Από μια κυβέρνηση όμως που ήρθε να καταστρέψει τον μικρομεσαίο που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: