Κυριακή, Ιουλίου 17

Οργανωμένο λαθρεμπόριο ανθρώπων η λαθρομετανάστευση

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Τουρκία είναι χώρα τράνζιτ λαθρομεταναστών. Κάθε χρόνο χιλιάδες λαθρο- μετανάστες προερχόμενοι από την ανατολική Ασία μέσω Ιράν φτάνουν και περνούν τα χερσαία και θαλάσσια ελληνικά σύνορα με την βοήθεια δουλεμπόρων.

Η κατάσταση στις αρχές του χρόνου έχει χαρακτηριστεί από την frontex «άνευ προηγουμένου», 132.000 καταγεγραμμένοι παράνομοι μετανάστες πέρασαν το 2010 τα ελληνοτουρκικά σύνορα.. Την τρέχουσα χρόνια έχουν προστεθεί και χιλιάδες από την Βόρεια Αφρική που ταξιδεύουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια μέσω της ελληνοτουρκικής μεθόριου περνούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση του φαινόμενου αρχίζει και τελειώνει στην φύλαξη των συνόρων, αν και το πρόβλημα έπρεπε να έχει καταπολεμηθεί στην ρίζα του, δλδη στην εξουδετέρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπόρων-διακινητών λαθρομεταναστών.

Για να φτάσει ένας λαθρομετανάστης στην Ελλάδα πληρώνει στα κυκλώματα διακίνησης περίπου 5.500 – 6.000 ευρώ, όποιος λαθρομετανάστης θελει να ταξιδεψει και δεν έχει να πληρώσει τα χρήματα στην αρχή κάνει 3 ετη ή 4ετη διακανονισμό και πληρώνει τα χρήματα με δόσεις ο ίδιος στην Ελλάδα ή οι συγγενείς του στον τόπο καταγωγής του.

Όποιος τώρα αθετήσει την συμφωνία ή δεν πληρώσει την μηνιαία δόση, μαζί με τους τόκους , τα κυκλώματα που έχουν ανθρώπους τους και στην Ελλάδα απειλούν τον λαθρομετανάστη προκειμένου να πληρώσει ή αναγκάζουν τους συγγενείς του να πουλήσουν τα υπάρχοντα τους για να πληρωθεί το χρέος. Έτσι χιλιάδες λαθρομετανάστες ζουν και εργάζονται με τον βραχνά του χρέους τους προς τους λαθρέμπορους.

Στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης συμβάλουν και τα κυκλώματα της Ισλαμικής τρομοκρατίας που θέλουν με τον τρόπο αυτό να αλώσουν σε βάθος χρόνου πληθυσμιακά την Ευρώπη.

Ήδη στην Ελλάδα το ποσοστό των λαθρομεταναστών που έχουν φτάσει από ασιατικές χώρες ξεπερνά το 10% του μόνιμου πληθυσμού.

Συνεπώς το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης πρέπει να καταπολεμηθεί με ριζικά μέτρα, κυρίως όμως πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα της και γενικότερα να πιεστούν οι χώρες καταγωγής των λαθρομεταναστών να εξουδετερώσουν τα κυκλώματα διακίνησης.

Όλοι οι λαθρο - μετανάστες γνωρίζουν τα κυκλώματα, γιατί οι αρχές δεν ζητούν την συνεργασία τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: