Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το Α' εξάμηνο του έτους υστερούν έναντι του στόχου κατά 3,051 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,814 δισ ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%.
Λόγω της υστέρησης των εσόδων το έλλειμμα, διαμορφώθηκε στα 12,781 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 10,374 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,997 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Στο μεταξύ, το νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας μετατίθεται για το φθινόπωρο, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια και δημιουργεί προβλήματα στην οικονομική λειτουργία της Ευρώπης .
Η εξέλιξη έρχεται μετά την ψήφιση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου και φανερώνει ότι οι έντονες πιέσεις και τα διλλήματα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχαν να κάνουν με την συνέχιση ή όχι του δανεισμού καθώς η κρίση αφορά ολόκληρο τον κόσμο.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες από την μια πλευρά απειλούν και επιβάλουν στους λαούς τους εξοντωτικά μέτρα λιτότητας και από την άλλη πλευρά αφήνουν ανεμπόδιστους τους 3 οίκους αξιολόγησης να υπονομεύουν την σταθερότητα του ευρώ.
Αν, για παράδειγμα, η ευρωζώνη σταματούσε τα πακέτα δανεισμού και αποφάσιζε να υπολογίζει το χρέος της ευρωζώνης στο σύνολο ως ενιαία μονάδα θα αντιμετώπιζε η Ευρώπη του κοινού νομίσματος τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα;
Όταν το υπάρχον ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να προστατέψει τα συμφέροντα μιας χώρας μέλους όπως η Ελλάδα που έχει μόλις 3% του ΑΕΠ της ΕΕ γιατί να συνεχίσουμε με το ίδιο πλαίσιο ή γιατί να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε αυτό το πλαίσιο; όταν είναι σχεδόν σίγουρο από τις οικονομικές εξελίξεις ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία.
Το μεγάλο ζήτημα εδώ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να «περπατά» σε μια αδιέξοδη πορεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου