Πέμπτη, Ιουλίου 21

Στο μέλλον η λύση για την κρίση χρέους

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της dw θέλουν Βερολίνο και Παρίσι να έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο που συνδυάζει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων σε τιμές αγοράς με πόρους του EFSF και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα με τη μορφή μιας τραπεζικής εισφοράς.

Ωστόσο, το νέο πακέτο δανεισμού που συζητείται δεν δίνει "άμεσα λύση" για την επίλυση της κρίσης χρέους, ενώ πιθανή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δανεισμό χωρών μεσω των πακέτων δανεισμού αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής ο χρηματοικονομικός τομέας είχε απορυθμιστική παρέμβαση στην κρίση χρέους.

Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις τις σημερινής συνάντησης κορυφής θα έχουν πυροσβεστικό χαρακτήρα προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία, να ξεπεράσει την αποφυγή της μετάδοσης, χωρίς να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός που φανερώνει και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει ρυθμιστικά στις εξελίξεις.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι πέρυσι, αποφασίζοντας η εε το πρώτο πακέτο δανεισμού, η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι έλεγαν ότι το πακέτο δανεισμού των 110 δις θα έβαζε τις βάσεις για μια συμφωνία στην κατεύθυνση της διάσωσης της Ελλάδας. Ο τρόπος όμως με τον όποιο αντιμετωπίστηκε η κρίση χρέους της Ελλάδας «έσωσε» το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χωρίς να «σώσει» την ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: