Σάββατο, Ιουλίου 23

Το λογικά αναμενόμενο πήγε περίπατο

Εδώ και ενάμισι χρόνο η μονόπλευρη αντιμετώπιση όσον αφορά την κρίση χρέους που αναγνωρίζει ως μέσο αντιμετώπισης μόνο τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχει οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση και την κοινωνία σε αδιέξοδο.

Η συμφωνία των Βρυξελλών, με την έγκριση του δεύτερου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας και τα υπόλοιπα σοκαριστικά σε καμιά περίπτωση δεν προτείνουν αλλαγή πορείας της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, απλά ανοίγουν έναν ακόμη κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς η χρεοκοπία ή όπως αλλιώς την βαφτίσει το πασοκ θα μας ακολουθεί για δεκαετίες και με τα αποτελέσματα που θα παράγει θα βάλει τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης.

Όπως και τον προηγούμενο χρόνο, ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης προσπάθησε να ωραιοποιήσει δυσμενείς καταστάσεις, τα αποτελέσματα είναι γνωστά, τα βιώσαμε, τα ζούμε.

Συνεπώς, αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα θα είναι σκληρά μέτρα που θα αγνοούν ότι σε τούτο τον κόσμο πέρα από τους αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι. Όλα όσα προτείνονται μέσω του μεσοπρόθεσμου ή όσα προκύψουν με την μορφή νέων εκβιασμών θα συνεχίσουν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες λύσεις και θα δώσουν αφορμή για τον επόμενο γύρο δανείων και μέτρων ως φυσικό αποτέλεσμα και του ακριβού ευρώ που δεν επιτρέπει σε χώρες της εε με προβλήματα, όπως η Ελλάδα, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα και να βγουν από τον αδιέξοδο κύκλο των χρεών. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες δεν μειώνουν πραγματικά το κόστος λειτουργίας του κράτους, μετακινούν μόνο τα έξοδα από το εσωτερικό, στην πληρωμή τόκων στο εξωτερικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. . Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα για φόρους, περικοπές κ.α χωρίς στην συνέχεια η κοινωνία να λάβει αυτά τα χρήματα με κάποιο τρόπο από το κράτος.

Για μια ακόμη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες προτίμησαν να βάλουν τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Το γεγονός αποδεικνύεται και από τον τρόπο που αντέδρασε ο ευρωπαϊκός τύπος, οι αρνητικές εκτιμήσεις υπερτερούν των θετικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: