Τρίτη, Ιουλίου 19

H χαμένη ευκαιρία του πασοκ

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό οι σκληρές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και η δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα αποτελούν αφορμή για τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και την πολιτική λειτουργία.

Παράγοντες που συνέβαλαν αποφασιστικά για το εν λόγω αποτέλεσμα είναι,

α. η παράκαμψη από το κυβερνών κόμμα της δημοκρατίας προκειμένου να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προεκλογικά.

Β. η αποτυχία να δώσει απαντήσεις στα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που παρήγαγε η κρίση χρέους γ. η διαχρονική θυσία του λογικού για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των λίγων και δ. ηέλλειψη νομιμοποιητικής βάσης για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική πολλαπλασιάζει την κοινωνική δυσαρέσκεια και κατά συνέπεια αφαιρεί από την κυβέρνηση το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εφαρμόζει όλα όσα της διαβιβάζονται μέσω των μνημονίων που υπογράφει με την τρόικα.

Την ίδια ώρα η περιπέτεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που άνοιξε με αφορμή την ανεπάρκεια -συνειδητή ολιγωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση (και οι ευρωπαίοι ηγέτες) στην αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά την περίοδο των συνεχών υποβαθμίσεων (με φήμες)της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας οδηγούν σήμερα την ευρωπαϊκή οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας καθώς η πιθανότητα ανεξέλεγκτης κατάρρευσης των περιφερειακών κοινωνιών απειλεί την κοινωνικοοικονομική και πολιτική σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι πρακτικές συνέπειες όλων όσων έχουν συμβεί και συμβαίνουν είναι αφενός μεν ότι οι πολιτικές αποφάσεις από δω και στο εξής δύσκολα θα μπορέσουν να δρομολογούνται χωρίς την απόδοση έμπρακτου αποτελέσματος στην κοινωνία και αφετέρου η κρίση νομιμοποίησης και η γενικότερη αμφισβήτηση της κυβέρνησης ακόμη και από τους ίδιους τους οπαδούς της προκαλεί γρήγορη φθορά στο κυβερνών κόμμα που αποδυναμώνει τον ρυθμιστικό του ρόλο επειδή η απώλεια της εμπιστοσύνης είναι μη αναστρέψιμη.

Υπό το πρίσμα, λοιπόν, αυτό, η «ασυλία της τετραετίας» που σε διαφορετική περίπτωση θα παρείχε στηνκυβέρνηση στήριξη έχει αρθεί εκ των πραγμάτων. Tο επιχείρημα ότι εν μέσω αναταραχής δεν γίνονται εκλογές δεν έχει βάση από την στιγμή που η βασική αιτία της αναταραχής είναι η κυβέρνηση του πασοκ. Η παραμονή της στη διακυβέρνηση της χώρας το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να αυξήσει τα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: