Τρίτη, Ιουλίου 5

Άνοιξε ο δρόμος για δικαστική δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων

Ανοίγει ξανά ο δρόμος για την δικαστική δικαίωση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μετά την δημοσίευση στις 22/6 της απόφασης 7/2011 της ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός των έννομων σχέσεων αποτελεί διαχρονικά έργο του δικαστή, ο οποίος δεν δεσμεύεται από τον χαρακτηρισμό που έδωσαν οι δικαιοπρακτούντες ή ο νομοθέτης. Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τις διατάξεις 26 παρ 3 και 87 παρ 2 του Συντάγματος.

Επίσης, το γεγονός ότι απορριφθήκαν με μεγάλη πλειοψηφία η εισήγηση του εισηγητή – αρεοπαγίτη κ. Δουλγεράκη και η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου κ. Τέντε αποτελεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής δικαίωσης χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν- κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο, όπως για παράδειγμα stage, επαναλαμβανόμενες συμβάσεις κ.α. Η εν λογω απόφαση αφορούσε εργαζόμενη που είχε προσληφθεί από τον οπαπ με διαδοχικές συμβάσεις από το 1991 έως το 1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια: