Πέμπτη, Νοεμβρίου 18

Σε τροχιά απόλυτης υποβάθμισης η παιδεία

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν ο προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή θα περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές κονδυλίων προς το υπουργείο παιδείας. Οι δαπάνες για την παιδεία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να είναι κάτω από το 3,2% και υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ όπου ο μέσος όρος βρίσκεται πάνω από το 5,4% του ΑΕΠ.
Πέραν αυτών, στην Ελλάδα παρατηρείται σοβαρή αδυναμία στην απορρόφηση, διάθεση και διαχείριση των πόρων από τα κονδύλια της εε.
Οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και η κακή διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στερούν σημαντικούς πόρους από την παιδεία με άμεσο αποτέλεσμα την περικοπή των δαπανών.
Από τα πρώτα «θύματα» της νέας κατάστασης είναι η άρνηση του υπουργείου παιδείας και της Γ.Γ.Α να καλύψουν τη δαπάνη μεταφοράς των μαθητών που φοιτούν στα αθλητικά σχολεία της χώρας. Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών θα περάσει από την επόμενη σχολική χρονιά στους Δήμους η απόφαση του Υπουργείου για τη μη πληρωμή της δαπάνης από την τρέχουσα σχολική χρονιά θα επιβαρύνει τους γονείς των μαθητών και θα βάλει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων...
Οι αρνητικές εξελίξεις στον προϋπολογισμό και η αδυναμία του κράτους να καλύψει τις βασικές ανάγκες που χρειάζονται για να λειτουργήσει υποτυπωδώς ο σχολικός αθλητισμός έρχονται την ώρα που από τη Γ.Γ.Α. και τον ΟΠΑΠ διακινούνται εκατομμύρια σε επαγγελματικές ομάδες για διαφήμιση κ.α.,
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης ήταν η αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
Ως γνωστό, η εκπαίδευση είναι καθοριστική για τη φυσιογνωμία και το μέλλον της χώρας, καθώς όμως φαίνεται το υπουργείο παιδείας δεν κρίνει αναγκαίο να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: