Δευτέρα, Νοεμβρίου 8

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Ηλεία.

Αν προσπαθήσουμε να εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στην Ηλεία θα καταλήξουμε να πούμε ότι ανακήρυξαν νικητές το πελατειακό κράτος ανεξαρτήτως συνδυασμού και την … αποχή.
Ο συνδυασμός ‘ζούμε δυτικά’ που στηρίχτηκε από τη ΝΔ εμφανίζεται ο χαμένος των εκλογών, με ποσοστό 25,66% αρκετά χαμηλότερο από το 32.73 % που συγκέντρωσε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και αρκετά πιο χαμηλό από το 39,64 που είχε συγκεντρώσει ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ συνδυασμός στις νομαρχιακές εκλογές του 2006.
Τα δεδομένα αυτά όπως διαμορφώθηκαν μέσα από την εκλογική διαδικασία δείχνουν ότι το αποτέλεσμα ήταν ως ένα βαθμό προϊόν παρασκηνιακών διεργασιών τοπικών στελεχών της ΝΔ,, με το συνδυασμό που στηρίχθηκε από το πασοκ. Mε λίγα λόγια υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων κοινοβουλευτικών και πολιτευτών, υποψήφιοι δήμαρχοι στηριζόμενοι από τη ΝΔ στην Ηλεία για να μην «μπερδευτούν» οι ψηφοφόροι, να εξυπηρετήσουν ιδιοτελής σκοπούς ή για να υπονομεύσουν διχαστικά την προσπάθεια δεν στήριξαν στο βαθμό που έπρεπε τον συνδυασμό ‘ζούμε δυτικά’ ή στήριξαν σε αρκετές περιοχές του νομού, παρασκηνιακά, τον αντίπαλο συνδυασμό του Α. Κατσιφάρα για τη δυτική Ελλάδα.

Αν τώρα γυρίσουμε πίσω στο πρόσφατο παρελθόν και εκτιμώντας τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν διαπιστώνουμε ότι η ίδια αντιπαραγωγική πολιτική πρακτική που σε μεγάλο βαθμό χειραγωγεί την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι κάτι άγνωστο για τα πολιτικά πράγματα του νομού Ηλείας, τα ίδια είχαν συμβεί στις δημοτικές – νομαρχιακές του 2002 με πρωταγωνιστές τα ίδια σχεδόν άτομα, τα ίδια συνέβησαν στις δημοτικές – νομαρχιακές του 2006 με τα ίδια άτομα, τα ίδια συνέβησαν και στις φετινές εκλογές με πρωταγωνιστές ξανά τα ίδια άτομα, με άλλα λόγια η εσωκομματική εσωστρέφεια έχει βαθύ παρελθόν.
Με όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν και έχουν άμεση σχέση με τον μικροκομματισμό και τον πολιτικαντισμό η ΝΔ έχει φτάσει σε σημείο να έχει σε επίπεδο νομού Ηλείας ελάχιστα ικανά και όχι εξαρτημένα από τα διάφορα συμφέροντα πολιτικά στελέχη που και αυτά υπονομεύονται ανοιχτά και δημόσια.
Οι διαστάσεις αυτές δείχνουν ότι στο νομό Ηλείας υπάρχουν αρκετοί που χρησιμοποιούν τον πολιτικό χώρο της ΝΔ απλώς για να νομιμοποιούν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα. Πέραν αυτού, ο,τι συνέβη είναι αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και των ελάχιστων αντιστάσεων μεταξύ των εξαρτημένων για διαφορετικούς λόγους, πολιτικών και πολιτών.
Νομίζω ότι, εδώ και τώρα ο καθένας μας και όλοι χρειάζεται να πούμε ένα ηχηρό «ως εδώ και μη παρέκει» στις πολιτικές πρακτικές που ευτελίζουν τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: