Τρίτη, Νοεμβρίου 23

Ερήμην των δανειζομένων οι αποφάσεις στο νέο σχέδιο.

Τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος διάσωσης κρατών της ευρωζώνης, προβλέπει σύμφωνα με την Die Zeit το γερμανικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου .
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit και το πρακτορείο Reuters το σχέδιο θα διαδεχθεί το 2013 τον υφιστάμενο μηχανισμό δανεισμού.
Η Deutsche Welle αναφέρει [δείτε εδώl ότι το γερμανικό σχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω μιας διαδικασίας που αποτελείται από δύο άξονες:
Α. κατόπιν πρωτοβουλίας του υπερχρεωμένου κράτους, τίθεται αυτόματα σε ισχύ η επιμήκυνση του χρέους και ορίζεται ένας διαπραγματευτής, ο οποίος συγκαλεί συνέλευση των πιστωτών για να αναλύσουν την κατάσταση. Για τα επόμενα βήματα αποφασίζουν ομόφωνα οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, ερήμην όμως της υπερχρεωμένης χώρας. Σε ένα πρώτο βήμα εξετάζεται εάν επαρκεί μια επιπλέον παράταση των οφειλών, η οποία υπό προϋποθέσεις θα συνοδεύεται από ενέσεις ρευστότητας. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε επιφορτίζεται ο διαπραγματευτής να προχωρήσει με τους πιστωτές στην συγκρότηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης. Και εδώ προβλέπεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι πιστωτές από ένα ποσοστό των χρημάτων τους, από τόκους ή ακόμη και από τα κεφάλαια τους (Haircut) και να τους δοθούν νέες εγγυήσεις
Β. Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, προβλέπεται η έκδοση ομολόγων ευρωζώνης με «ρήτρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses), τα οποία θα προβλέπουν το «κούρεμα». Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι να κινδυνεύει το ευρώ και η χώρα να έχει αποκοπεί από τις αγορές. Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία θα υποστηρίξει ότι για την υιοθέτηση του εν λόγω μηχανισμού θα απαιτηθεί περιορισμένη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών

Δεν υπάρχουν σχόλια: