Παρασκευή, Νοεμβρίου 19

Στα... αζήτητα το ελληνικό λάδι

Eνα από τα ελληνικά προϊόντα τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι το ελαιόλαδο. Η πολιτική όμως που εφαρμόζει η χώρα μας στον τομέα του ελαιόλαδου χαρακτηρίζεται από έλλειψη στρατηγικής , δεν υπάρχει διαμορφωμένη πρόταση που θα βγάλει τον κλάδο από το αδιέξοδο.
Η έλλειψη λύσεων έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την τρέχουσα περίοδο και ενώ η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει η τιμή αγοράς ελαιολάδου να φθάνει μόλις στα 2,20 ευρώ. Μεταξύ των προβλημάτων, ίσως το μεγαλύτερο, που κρατάει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή παραγωγού είναι το γεγονός ότι σε ένα ποσοστό πάνω από 90% το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται χύμα στην ιταλική και ισπανική αγορά.
Επίσης είναι γνωστό ότι οι επιδοτήσεις της ΕΕ δεν χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν έργα, μεταποιητικές μονάδες κ.α που θα στήριζαν την παραγωγή στη βάση της.
Μια λύση που θα άλλαζε την πορεία των πραγμάτων είναι να σταματήσει για 2- 3 χρόνια η χορήγηση του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους και τα χρήματα, με πολιτική απόφαση, να διατεθούν για την αναδιάρθρωση της παραγωγής. Για να δοθούν όμως λύσεις που θα αντέξουν σε βάθος χρόνο και θα φέρουν αποτέλεσμα χρειάζεται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις δλδη να αλλάξει ο τρόπος πολιτικής συμπεριφοράς και δράσης.
Aξιζει εδώ να αναφερθεί ότι η Κομισιόν μιλάει για αναγκαιότητα αναδιανομής των αγροτικών επιδοτήσεων. Για το ζήτημα η dw γράφει ότι ο πρόεδρος της Γερμανικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Γκερντ Ζόνλαϊτνερ σε συνέντευξή του στο 2ο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) δήλωσε ότι τα κονδύλια για τους Γερμανούς αγρότες δεν μπορούν να παραμείνουν εσαεί στο ίδιο ύψος Δεν αποκλείει μάλιστα άλλες χώρες με μεγαλύτερες ανάγκες στον αγροτικό τομέα να παίρνουν από εδώ και στο εξής περισσότερα χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: