Παρασκευή, Νοεμβρίου 19

Αναζητώντας το μέλλον του ΝΑΤΟ

Η εκπόνηση μιας νέας στρατηγικής, νέο στρατηγικό δόγμα που θα δικαιολογήσει την συνέχιση του ΝΑΤΟ στην μετά τον ψυχρό πόλεμο εποχή βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λισαβόνα.
Σύμφωνα με διεθνή μμε στο επίκεντρο τω συζητήσεων βρίσκονται η προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι δεν θα προέρχονται πλέον από κράτη που θα μας απειλούν με τεθωρακισμένα και πυραύλους, αλλά από αδύναμους που δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσουν τις χώρες τους ή δεν θα μπορούν να αποτρέψουν τη δράση τρομοκρατών στις χώρες τους. Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αναμένεται να επανεκτιμήσουν την πολιτική για το Αφγανιστάν και μάλλον θα αποφασίσουν την αποχώρηση μέχρι το 2014 του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος κ. Μ. Ομπάμα έχει πει οτι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αρχίσουν να αποχωρούν τον Ιούλιο του 2011, δεδομένου ότι η αποστολή εκεί ήδη διαρκεί 15 χρόνια. Άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την ημερήσια διάταξη είναι τα θέματα της οικονομίας, ασφάλειας, περιβαλλοντικά ζητήματα, το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας κ.α.
Στο νέο του σχεδιασμό το ΝΑΤΟ αναμένεται ότι θα διευρύνει τη συνεργασία με τη Ρωσία την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Μιλώντας στη Ντόιτσε Βέλε ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ εκτιμά ότι σε βασικές πτυχές της νέας στρατηγικής υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ίσινγκερ προτείνει να καταργηθούν οι εθνικοί στρατοί και η ΕΕ να οργανώσει δικό της πολεμικό ναυτικό και αεροπορία. Γιατί δεν μπορούμε να τα ενώσουμε αυτά, όπως έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας, για παράδειγμα, στην νομισματική πολιτική; λέει με νόημα! ο κ. Ίσινγκερ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: