Κυριακή, Νοεμβρίου 28

Σε τροχιά διάλυσης το εκπαιδευτικό σύστημα

Ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων στην εκπαίδευση [11.466 αποχώρησαν από τα σχολεία της χώρας το περασμένο καλοκαίρι ] και η μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά (διορίστηκαν 2.825 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα στο πρόγραμμα του μνημονίου προβλεπόταν η αναλογία 1 προς 1 δλδη 17.116 διορισμοί) έδιναν την εντύπωση ότι από το ξεκίνημά της η σχολική χρονιά θα είναι μια από τις χειρότερες.
Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει προς τα τέλη Αυγούστου [23/8] παραδέχθηκε ότι εφέτος θα είναι η δυσκολότερη χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά.
Σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα κενά σε αρκετές ειδικότητες είναι πολλά, για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη προσληφθεί γυμναστές για τα λειτουργικά κενά των ολοήμερων δημοτικών σχολείων κ.α.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η μείωση των μόνιμων διορισμών, αν και προβλεπόταν ρητά η εξαίρεση της αναλογίας 1 προς 5 για τις προσλήψεις στους χώρους παιδείας και υγείας για τους οποίους θα ίσχυε η αναλογία 1 προς 1 έχει δημιουργήσει σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν σε τροχιά διορισμού και εργάζονταν επί εξαετία, τουλάχιστο, ως έκτακτο προσωπικό στην εκπαίδευση, έμειναν άνεργοι.
Για τη νέα σχολική χρονιά η υπουργός παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις θα ακολουθήσουν την αναλογία 1 προς 5, όταν στις προσλήψεις των μόνιμων εκπαιδευτικών για το 2010 δεν τηρήθηκε καμία αναλογία και τα κενά στα σχολεία θα είναι ίδια με τα φετινά.
Με βάση τα όσα ισχυρίζεται η υπουργός παιδείας και τις εξελίξεις,
οδηγούμαστε, εκ των πραγμάτων, σε σταδιακή κατάργηση της δημόσιας παιδείας.
[ Οι δαπάνες του προϋπολογισμού που κατευθύνονται στην παιδεία θα κινούνται κάτω από το 3% του ΑΕΠ, είναι η μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 35ετίας και θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις προσλήψεων – διορισμών και μεγάλες περικοπές λειτουργικών δαπανών.
Ηδη καταργήθηκε, η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, υπολειτουργούν, τα ολοήμερα δημοτικά, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα ειδικά και τα αθλητικά Σχολεία, πολλά τμήματα λειτουργούν με πάνω από 30 μαθητές κ.α]
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό site alfavita.gr υπάρχει σχέδιο του υπουργείου παιδείας για εκτεταμένες συγχωνεύσεις δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Συζητείται επίσης, η μερική κατάργηση μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες καθώς και η κατάργηση των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των γραφείων Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα καθημερινή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζει μονόδρομο τις αλλαγές [γενικά] που προωθούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: