Τετάρτη, Νοεμβρίου 17

Έντονο παρασκήνιο - επιμένουν οι Ιρλανδοί

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα και απο ισχυρες χώρες της Ευρωζώνης η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αντιστάθηκε σε αυτή τη φάση στην πίεση να ζητήσει την άμεση οικονομική ενίσχυση από το ταμείο των 750.000.000.000 ευρώ που συστάθηκε στις αρχές του έτους στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Συμφώνησε όμως [ η ιρλανδική κυβέρνηση] να επισκεφτούν το Δουβλίνο εμπειρογνώμονες της τρόικας για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ και να εξετάσουν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δήλωσε στο Δουβλίνο ότι η χώρα του δεν χρειάζεται διεθνή βοήθεια, η Ιρλανδία έχει πλήρως εξασφαλίσει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους".
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός δανεισμού.
Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών του ηνωμένου βασιλείου George Osborne, δήλωσε ότι το ηνωμένο βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο τραπεζικό της σύστημα.
Αναλυτές στην Ιρλανδία εκτιμούν ότι η προτεινόμενη προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό ΔΝΤ –ΕΕ απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα χωρίς να δώσει λύση στα προβλήματα.
Ο Πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy με αφορμή την συνεχιζόμενη κρίση του χρέους δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ένωση βρίσκεται «σε μια κρίση επιβίωσης"
Για το ίδιο ζήτημα ο Christoph Weil, ανώτερος οικονομολόγος στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη δήλωσε σχετικά «Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο σενάριο ίσως δούμε μια άλλη νομισματική ζώνη.
Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην εε δείχνουν ότι μέσω των πακέτων διάσωσης γίνεται προσπάθεια για την δημιουργία μιας Ευρώπης 2 ταχυτήτων.
Από την μια πλευρά θα βρίσκονται οι χώρες που θα είναι άμεσα εξαρτημένες από τα πακέτα διάσωσης και από την άλλη πλευρά οι ισχυρές και το δντ που θα έχουν τον απόλυτο οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της ζώνης του ευρώ..
Επίσης, το γεγονός ότι το ηνωμένο βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιρλανδία για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο τραπεζικό της σύστημα δείχνει ότι,
α. το ζήτημα των πακέτων διάσωσης είναι πολιτικό
β. τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης μπορούν να λυθούν χωρίς να μπουν οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης στο γύψο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: