Δευτέρα, Νοεμβρίου 22

Χωρίς μέτρα η στήριξη της ΕΕ-ΔΝΤ στην Ιρλανδία

Mε ένα τριετές πρόγραμμα δανεισμού οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωομάδας αποφάσισαν να σώσουν από την κατάρρευση τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας οι γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ιρλανδίας, με το ποσό των € 166 δις, με άλλα λόγια οι γερμανικές τράπεζες είχαν ζωτικό συμφέρον να εξασφαλίσουν την φερεγγυότητα των τραπεζών του ιρλανδικού κράτους.
Η τραπεζική κρίση (πάνω από "80 δισ. ευρώ είναι τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της Ιρλανδίας) έκαναν την ΕΕ και το ΔΝΤ να ασκήσει έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν που μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας απέρριπτε την ιδέα της ευρωπαϊκής βοήθειας. Η κρίση του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει οδηγήσει το ιρλανδικό έλλειμμα στο 32% του ΑΕΠ.
Δεδομένου ότι η Ιρλανδία στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά μέτρων λιτότητας για τη διόρθωση των λογαριασμών του δημοσίου ( είναι σε εφαρμογή σχέδιο για την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ σε 4 έτη), ειδησεογραφικά πρακτορεία και η ηλεκτρονική εκδοχή της εφημερίδας bruxelles.blogs.liberation.fr αναφερουν οτι συμφωνήθηκε η ΕΕ και το ΔΝΤ να μην απαιτήσουν οποιαδήποτε νέα μέτρα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια,.
Παρόλα αυτά, οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, όλα τα κόμματα ζήτησαν η χώρα να πάει στις κάλπες το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2011. ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ιρλανδικός λαός θεωρεί τις εξελίξεις ταπείνωση για τη χώρα.. Σύμφωνα με το bbc oι γενικές εκλογές φαίνονται αναπόφευκτες στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία δείχνουν ότι:
Α. Ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ήταν μόνο ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως προσπάθησε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρώτο 6μηνο του 2010 για να δικαιολογήσει την υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ.

Β. Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους.

Γ. Οι δυσκολίες χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των δημόσιων ή των τραπεζικών χρεών εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε διεθνές επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η αναπτυξιακή διαδικασία και το κυριότερο, χωρίς να κινδυνέψει η κοινωνική συνοχή, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Τα σκληρά μέτρα και η διεθνής επιτήρηση δεν είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχει μια χώρα την επιστροφή των δανείων.

Δ. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την τραπεζική κρίση η ιρλανδική κυβέρνηση δεν επιδείνωσε σημαντικά τους όρους δανεισμού του ιρλανδικού δημοσίου, δεν έκανε την εμφάνιση του το πολύμηνο θρίλερ των spreds , δεν αντιμετώπισε το Δουβλίνο κρίση ρευστότητας και ανάγκασε την εε και το ΔΝΤ να χορηγήσουν δάνεια στο τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας χωρίς να είναι σίγουρο ότι αυτά τα δάνεια στο μέλλον θα επιστραφούν στους ευρωπαίους φορολογουμένους από τις ιρλανδικές τράπεζες και τους μετόχους τους.
ε. Σε αντίθεση με τη χώρα μας η Ιρλανδία διαπραγματεύτηκε και κέρδισε. Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσουν από την Ιρλανδία οποιαδήποτε μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια των 80 - 90.000.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: