Τετάρτη, Νοεμβρίου 3

Μονόδρομος η φυγή προς τα μπρος

H Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης με άμεσα αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και άμεσα αιρετό περιφερειάρχη δημιουργεί ένα νέο και ισχυρό αυτοδιοικητικό σχήμα με πλειάδα αρμοδιοτήτων και αναπτυξιακές ευθύνες.

Από την άλλη πλευρά, η ανάληψη αναπτυξιακών ευθυνών από έναν ισχυρό αιρετό θεσμό, καθιστά τους πολίτες της περιφέρειας συνυπεύθυνους για τα του οίκου τους. Σε αυτό το πλαίσιο ο προσδιορισμός και ο σχεδιασμός του είδους της ανάπτυξης που επιδιώκει να πετύχει η κάθε περιφέρεια θα στηρίζεται και στη γνώμη των πολιτών.
Στη βάση αυτή μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να δοθούν απαντήσεις είναι:
Πρώτον: προσδιορισμός των χαρακτηριστικών και του επιπέδου
ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται η περιφέρεια αυτή την περίοδο με καταγραφή - τεκμηρίωση της πραγματικής εικόνας και αναγνώριση των ιδιαίτερων αναγκών.
Δεύτερον: προσδιορισμός του στόχου, δηλαδή σε ποιο τύπο ή επίπεδο
ανάπτυξης επιδιώκουμε ως περιφέρεια να φτάσουμε .
Τρίτο: Προσδιορισμός του τρόπου που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης.
Όπως όμως μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μια μόνο ματιά μέσα από την σημερινή αναπτυξιακή κατάσταση του νομού μας όλοι όσοι βρίσκονταν τα χρόνια που πέρασαν στο τιμόνι του νόμου όχι μόνο δεν εκφράζουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της περιοχής, αλλά αποτελούν έναν από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες με άμεσο αποτέλεσμα η παρακμιακή πορεία να αποτελεί αδιαμφισβήτητο δεδομένο και να εξελίσσεται με ισοπεδωτική ορμή. Το γεγονός αυτό διαπιστώνεται εύκολα και από το ΑΕΠ που συγκεντρώνει ο νομός μας, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις και η ανάγκη για αλλαγές ουσίας καθιστούν επιτακτική μια άμεση και θεμελιώδη μετατόπιση του τρόπου λειτουργίας των αυτοδιοίκητων θεσμών που θα κινείται εντός του πλαισίου που ορίζει το Σύνταγμα, μια τέτοια αλλαγή θα εδραιώσει την ανάκαμψη και θα ωφελήσει όχι μόνο την περιφέρεια ξεχωριστά, αλλά και συνολικά τη χώρα.
Επιπροσθέτως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία, η ύφεση, η ανεργία και όλα όσα αρνητικά αποτελέσματα δημιουργεί η πολιτική του μνημονίου καθιστούν την φυγή προς τα μπρος επιτακτική ανάγκη.

Μπορεί όμως με τα ίδια υλικά και τις ίδιες νοοτροπίες που αναπαράγουν το παρασιτικό- φαυλοκρατικό σύστημα να υπάρξει προοπτική διαφυγής προς τα μπρος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: