Πέμπτη, Μαΐου 19

Άδικη η απόφαση για το κλείσιμο του Νοσοκομείου Κρεστένων

Η νέα διοικητική πραγματικότητα και η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δημιούργησε εκ των πραγμάτων την ανάγκη αναδιάταξης της υγειονομικής διαίρεσης της χώρας.
Σε αυτή την νέα πραγματικότητα η κυβέρνηση αντί να προσπαθήσει με βάση τα πραγματικά στοιχεία και τις ανάγκες του κάθε τόπου να δώσει λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει έχει ξεκινήσει μια διαδικασία υποβάθμισης και απαξίωσης του δημοσίου Νοσοκομείου γενικότερα στη χώρα μας.
Σε ότι αφορά τον Νομό Ηλείας αυτή την στιγμή υπάρχουν 3 νοσοκομεία σε Πύργο, Αμαλιάδα και Κρέστενα τα οποία σχεδόν υπολειτουργούν γεγονός που φαίνεται και από τα στοιχεία καθώς η ροή ασθενών από την Ηλεία προς άλλους νομούς είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα (– 42,4%).
Οι λόγοι για την μικρή ελκυστικότητα των μονάδων υγείας του νομού είναι πολλοί, με βασικότερους την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον μικρό αριθμό κλινών 1,44 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
Υπό το πρίσμα αυτό, το κρίσιμο πρόβλημα για το νομό Ηλείας είναι να μειωθεί στο αναγκαίο η ροή ασθενών που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται ταλαιπωρία και οικονομικό κόστος.
Σύμφωνα τώρα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ηλεία το Νοσοκομείο Κρεστένων, αν και για τις δυνατότητες του έχει υψηλή αποδοτικότητα, μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας και το νοσοκομείο Αμαλιάδας μετατρέπεται σε δορυφορικό του Πύργου με ενιαία διοίκηση.
Αν όμως προσπαθήσουμε να αποδικοποιήσουμε την οπτική του υπουργείου υγείας για τον νομό Ηλείας θα καταλήξουμε να πούμε ότι πρόκειται για απόφαση που αδικεί μια ιδιαίτερα μειονεκτική περιοχή, από κάθε πλευρά, με σημαντικό αριθμό υπερήλικων κατοίκων, όπως είναι το νότιο τμήμα της Ηλείας.
Με την νέα δομή σε μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή θα υπάρχουν 4 κέντρα υγείας σε Ανδρίτσαινα, Κρέστενα, Α. Ολυμπία και Ζαχάρω χωρίς να υπάρχει έστω και υποτυπώδης παροχή 2βθμιας φροντίδας υγείας σε βασικούς τομείς.
Άμεσο αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης θα είναι εκατοντάδες απλά περιστατικά από την νότια Ηλεία να μεταφέρονται στον Πύργο και την Αμαλιάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων σε ότι αφορά την προσφορά ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας από άποψη αποτελεσματικής αντιμετώπισης, καθώς ο μικρός αριθμός κλινών στο νομό (1,44 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους) θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υπάρχουν.
Σε παλαιότερο άρθρο έλεγα ότι με βάση το τρίγωνο ποιότητα -πρόσβαση –κόστος, χρειάζεται να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείου του Πύργου.
Σε ότι αφορά τα Νοσοκομεία της Αμαλιάδας και Κρεστένων είναι απαραίτητο να μπορούν να προσφέρουν δευτεροβάθμια περίθαλψη από ιατρούς βασικών ειδικοτήτων βάσει των αναγκών του πολίτη δίνοντας παράλληλα σημασία στην αναβάθμιση τους σε σύγχρονα κέντρα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας με στόχο την προληπτική ιατρική, την διαχείριση των αναγκών του κάθε ατόμου, την κάλυψη συμπληρωματικών αναγκών, αλλά και την διασφάλιση της αρμονικής ύπαρξης και ευεξίας του ατόμου.
Κατά συνέπεια, το οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου Κρεστένων είναι μια άδικη απόφαση του Υπουργείου Υγείας εις βάρος μιας ολόκληρης περιοχής και των κατοίκων της από την στιγμή που δεν λαμβάνονται υπόψη στην χάραξη στην τοπικών πολιτικών υγείας οι πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: