Τετάρτη, Μαΐου 25

Tι ετοιμάζει το Πασοκ;

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου είναι κοινά παραδεκτό ότι η κατάσταση της χώρας γενικά βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Παρόλα αυτά υπάρχουν διαφορές στις απόψεις που οφείλονται στο γεγονός ότι ένα μέρος της κοινωνίας βλέπει την κατάσταση στενά κομματικά από την οπτική του πασοκ και ένα άλλο βλέπει τα πράγματα θετικά επειδή οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως υψηλή αστική τάξη δεν έχουν ακόμη στριμωχθεί.

Από την άλλη πλευρά είναι ολοφάνερο από τις εξελίξεις ότι το πασοκ δεν μπορεί να κυβερνήσει, οι συνέπειες της πολιτικής του μνημονίου και οι αντιστάσεις που συναντά στο εσωτερικό του κόμματος του ο Γ. Παπανδρέου εκ των πραγμάτων μειώνουν την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, παραλύουν την χώρα και διχάζουν την κοινωνία ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, σε ομάδες που δεν συμφωνούν με την πολιτική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που προτείνει το μνημόνιο και σε ομάδες που συμφωνούν εν μέρει, αν και η κυβερνητική πολιτική είναι ένας αγώνας «μηδενικού αθροίσματος» ανάμεσα στις κοινωνικές και πολιτικές ομάδες.

Η εξέλιξη δεν εκπλήσσει καθώς θα ήταν αδύνατον να συμφωνούν όλοι, το ζήτημα όμως εδώ είναι ότι στην πολιτική διαδικασία κυριαρχούν απόψεις οι οποίες στην κοινωνία είναι μειοψηφία.

Επειδή όλα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση έχει αρχίσει μια προσπάθεια που στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βάλουν τις βάσεις για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει να εξυπηρετούν με διαδικασίες express πάσης φύσης ρουσφέτια που ζητούν τα κομματικά στελέχη του πασοκ, από μετατάξεις έως γρήγορη καταβολή του εφαπαξ, επιμέρους φορολογικές διευθετήσεις που ελαφρύνουν πρόστιμα και αλλά.

Πτυχή αυτής της κατεύθυνσης ειναι και η εξοµοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης σε μια περίοδο που δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει δημόσια συζήτηση. Επίσης, μέσω της λεγόμενης διαδικασίας της «κωλυσιεργίας» φαίνεται ότι ανακοινώνουν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τμηματικά για να υπερκεράσουν την κρίση που δημιουργούν χωρίς κοινωνικές εντάσεις.

Το ερώτημα λοιπόν που εκ των πραγμάτων προκύπτει είναι τι ετοιμάζει ο Παπανδρέου;

Κατά την γνώμη μου, η υιοθέτηση από το πασοκ ορισμένων σημείων της πρότασης που ανακοίνωσε η αντιπολίτευση στοχεύει να βάλει την ΝΔ στον πειρασμό να ψηφίσει ένα τμήμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στην συνέχεια θα υποστηρίξει ότι έχει την πολιτική συναίνεση της αντιπολίτευσης να προχωρήσει σε αλλαγές και αρχές φθινόπωρου θα προκαλέσει εκλογές με το δίλλημα διάσωση με μεγάλο κόστος ή χρεοκοπία καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι να είναι πρώτο κόμμα.

Με αλλά λόγια το πασοκ δεν ενδιαφέρεται για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την πολιτική του επιβίωση ασχέτως ιδεολογίας, εποχής και αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: