Τετάρτη, Μαΐου 11

Επί της ουσίας


Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, κυρίως στα πολύ υψηλά εισοδήματα, που πιστεύουν ότι με το μνημόνιο θα ξεπεραστούντα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
Από την άλλη πλευρά το σύνολο του πληθυσμού στις πόλεις και τα χωριά, αγρότες, μισθωτοί, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και γενικά (το σύνολο) των μη προνομιούχων θεωρούν, καθώς βιώνουν μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν και η Ελλάδα θα βγει από αυτήν την περιπέτεια αρκετά εξασθενημένη.
Σε αυτό το σκηνικό υπάρχει και ο διεθνής παράγοντας, αναλυτές, πολιτικοί κ.α. που έχουν αρχίσει μεν να λένε ότι το πρόγραμμα σωτηρίας δεν λειτουργεί, όμως βλέπουν την κατάσταση από την πλευρά που τους συμφέρει και ανάλογα προτείνουν λύσεις προσαρμογής που έχουν ως κύριο στόχο να θυματοποιήσουν την Ελλάδα για να γλυτώσουν οι ίδιοι ή τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.
Πέρυσι τον Μάιο έλεγα ότι η ενεργοποίηση του λεγόμενου και μηχανισμού στήριξης δεν θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας προς το καλύτερo. Πίστευα ότι θα του δώσει μια ευκαιρία για παράταση ζωής 3 χρόνων μόνο για να εξυπηρετήσει τα δάνεια του παρελθόντος, με δάνεια, για να φτάσουμε στο τέλος της τριετίας να είμαστε στην ίδια ίσως και σε χειρότερη κατάσταση, επειδή:
-Το κράτος θα συνέχιζε, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών να είναι αναποτελεσματικό, καθώς σε περιβάλλον κοινωνικής αστάθειας είναι σίγουρο ότι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά θα αυξηθούν
-Ο τραπεζικός τομέας δεν θα έχει την δυνατότητα να στηρίξει την εγχώρια αναπτυξιακή διαδικασία, επομένως η χώρα αυξάνει την εξάρτηση της από τις εισαγωγές με ότι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
-Η μεσαία τάξη, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι κ.α δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, [επειδή περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία] να στηρίξουν μέσω της κατανάλωσης την εγχωρία αγορά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την οικονομική εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης και την μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων.
-Δυνατότητα επενδύσεων έχουν μόνο ξένα ιδιωτικά κεφάλαια, ως γνωστό όμως τα ξένα κεφάλαια παίρνουν χωρίς να αφήνουν τίποτα, όπως και το φθηνό αλλοδαπό εργατικό δυναμικό που βρίσκεται και εργάζεται στη χώρα.
-Η μεγάλη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων, οι απολύσεις, η αύξηση της υποαπασχόλησης, η ανεργία, κ.α θα αυξήσουν σημαντικά το μέσο ποσοστό φτώχειας, η χώρα μας θα μετεξελιχθεί σε «γκέτο φτώχειας» κράτος-παρίας της ΕΕ, έτσι η Ελλάδα θα δοκιμαστεί στην ύφεση για χρόνια και η κοινωνική και οικονομική σταθερότητα θα κινδυνεύσει.
-Το κυριότερο όπλο ενός λαού είναι η παιδεία του, οι μεγάλες περικοπές δημιουργούν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της χώρας στο μέλλον. κ.α.
Δυστυχώς, μόνο ένα χρόνο μετά, η εξέλιξη των πραγμάτων δικαίωσε όσους υποστηρίζαμε ότι το μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά.
Από την άλλη πλευρά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύμφωνο σταθερότητας έχει αποτύχει προ πολλού, συνεπώς η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνολικό, διαφορετικό σχέδιο εξόδου από την κρίση χρέους «με όρους κοινωνίας» , γιατί δεν μπορεί να τιμωρείται ο Ελληνικός λαός για τα λάθη της Ευρώπης και της Ελληνικής κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: