Τρίτη, Μαΐου 10

Εκτός ελέγχου η οικονομία

Εκτός ελέγχου, στα 7,2 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο Ιανουάριου - Απριλίου 2011 σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.
Μείωση παρουσιάζουν και τα έσοδα του δημοσίου καθώς το πρώτο τετράμηνο του 2010 τα έσοδα ήταν 15.929 δις και φέτος τα έσοδα φτάνουν στα 14.460 δις με την μεταβολή 11/10 να αγγίζει το -9,2 όταν ο προϋπολογισμός προβλέπει σε ετησία βάση η αύξηση των εσόδων να φτάσει στο 8,5.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι για να μπορέσει το δημόσιο να προσεγγίσει το επόμενο τετράμηνο τους στόχους του προϋπολογισμού χρειάζεται να καλύψει το χάντικαπ
-9,2 του πρώτου τετράμηνου και να φτάσει στην συνέχεια στο 8,5 που είναι ο στόχος του προϋπολογισμού, αρκετά δύσκολο αν προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη με βάση την εικόνα της πραγματικής οικονομίας.
Εν αναμονή λοιπόν της αξιολόγησης που θα κάνει η τρόικα όλα τα στοιχεία και οι γενικότερες εξελίξεις δείχνουν ότι τίποτα δεν κινείται σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα μέτρα λιτότητας του μνημονίου δεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από την κρίση.
Συνεπώς, ούτε το νέο δάνειο των 60 δις που σχεδιάζουν, ούτε τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο που την οδήγησε το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: