Κυριακή, Μαΐου 22

Ετοιμάζουν οριστικό ξεπούλημα- υποδούλωση

Η treuhand ήταν ένας οργανισμός που ανέλαβε να ιδιωτικοποίησει τις κρατικές επιχειρήσεις και την δημόσια γη της Α. Γερμανίας μετά την πτώση του τοίχους και την ένωση των δυο Γερμανιών. Εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση στον κόσμο καθώς η περιουσία της ανατολικής Γερμανίας ήταν τεράστια.
Η δράση και η χρησιμότητά της ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Κατηγορήθηκε για άσκοπο κλείσιμο κερδοφόρων επιχειρήσεων, πολλοί είπαν οτι έκλεισαν επειδή υπήρχε κίνδυνος να βλάψουν τα συμφέροντα εταιριών που δραστηριοποιούνταν στην δυτική Γερμανία πριν την ένωση.
Τεράστια επίσης αναστάτωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι απέλυσε 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο από τα 4 που υπήρχαν στην Α. Γερμάνια, κ.α. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δολοφονηθεί την 1η Απριλίου 1991 ο τότε πρόεδρος της.
Η εταιρία, αν και βρέθηκε να διαχειρίζεται μια ολόκληρη χώρα το 1994 είχε χρέος 270 δις μάρκα. Για το λόγο αυτό οι δραστηριότητες της μεταφερθήκαν σε 3 νέες ομοσπονδιακές εταιρίες που ιδρυθήκαν με σκοπό την συνέχιση της διαχείρισης.
Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, αρκετοί αναλυτές κ.α. εκτιμούν ότι η πολιτική εκποίησης που ακολούθησε η εταιρία έβλαψε και αδίκησε τον πληθυσμό και τα συμφέροντα του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας.
Θα μου πεις τώρα γιατί τα γράφεις όλα αυτά;
O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κόντ Γιούνκερ προτείνει να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο ίδρυμα αποκρατικοποιήσεων, στο πρότυπο της γερμανικής «Treuhand», που θα στελεχωθεί μόνο από ξένους ειδικούς και θα είναι ανεξάρτητο από την ελληνική κυβέρνηση για να διαχειριστεί την ελληνική δημόσια περιουσία, επιχειρήσεις, κ.α.
Για να μπορέσει να γίνει η πρόταση αποδεκτή στην Ελλάδα χωρις διαμαρτυρίες προτείνει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να σταματήσουν τις διαμάχες και να στηρίξουν από κοινού την εν λόγω πρόταση και γενικότερα τα μέτρα που προτείνει το μνημόνιο.
Όπως εκ των πραγμάτων προκύπτει, με πρόσχημα την σωτηρία μας ο επικεφαλής του Eurogroup ζητά να τους παραχωρήσουμε ολόκληρη τη χώρα.
Δούρειος ίππος για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι το 4ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αναμένεται να κατατεθεί στο προσεχές μέλλον προς ψήφιση στη βουλή.
Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν απ όλα αυτά είναι πολλά, μεταξύ αυτών τα πιο βασικά είναι :

अ. πως θα μπορέσει να επιβιώσει η χώρα όταν θα παραχωρήσει, για δάνεια, το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας
Β. Για ποιους λόγους επιμένει η κυβέρνηση; την ώρα μάλιστα που η πολιτική του μνημονίου δεν αύξησε τελικά την παραγωγικότητα, όπως αναμενόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: