Τρίτη, Μαρτίου 22

Κλείνουν τα μικρά νοσοκομεία

Μετά την συνένωση των σχολείων σειρά όπως φαίνεται απ’ όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος παίρνουν τα μικρά νοσοκομεία της χώρας. «Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά» είπε ο υπουργός υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι την 1η Απριλίου ξεκινά ο διάλογος για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την 1η Ιουλίου θα υπάρχει η απόφαση.
Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν σε ημερίδα όπου παρουσιάστηκε ο υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας βασικό επιχείρημα του υπουργείου για το κλείσιμο, μέσω συγχωνεύσεων, των μικρών νοσοκομείων είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οδικές αρτηρίες και έργα υποδομής που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών σε νοσοκομεία που μπορεί να απέχουν ακόμη και 100 km από τον τόπο κατοικίας τους!. Βέβαια, υπάρχουν νοσοκομεία που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και εδώ και αρκετά χρόνια υπολειτουργούν, είτε επειδή δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είτε επειδή ο εξοπλισμός τους είναι περασμένων δεκαετιών, είτε λόγω κρουσμάτων κακοδιοίκησης, κ,α.
Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση; όταν σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει σύστημα γρήγορης μεταφοράς ασθενών στην έδρα του νομού ή σε απομακρυσμένες περιοχές, νησιά, κ.α.
Μπορεί στην περίπτωση η ενδεδειγμένη λύση να είναι το κλείσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση η διοικητική συγχώνευση των μικρών νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αγροτικού τύπου προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι;
Για να μπορέσουμε όμως να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναρωτηθούμε και να ορίσουμε όλοι μας τι είναι σύστημα υγείας.
Ένας ορισμός του συστήματος υγείας θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες των οποίων ο κύριος στόχος είναι η προαγωγή, η επαναφορά και διατήρηση της υγείας.
Οι άνθρωποι σήμερα στρέφονται προς το σύστημα υγείας και ζητούν βοήθεια για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όχι μόνο για την ανακούφιση από τον πόνο , τη θεραπεία της ασθένειας και τα ψυχολογικά προβλήματα, αλλά αναζητούν και συμβουλές για σωστή διατροφή και δίαιτα,, για την ανατροφή του παιδιού, κ.α.
Ο κάθε πολίτης τυπικά έρχεται σε επαφή με το σύστημα υγείας και παρακολουθείται μόνο μια ή δυο φορές το χρόνο, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Επίσης, το σύστημα υγείας έχει την ευθύνη όχι μόνο να βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων αλλά και να τους προστατεύει έναντι του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται η ασθένεια και να τους θεραπεύει σεβόμενο την αξιοπρέπεια τους. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα υγείας εξυπηρετεί τέσσερις βασικούς στόχους:
• Να βελτιώνει την υγεία του πληθυσμού
• Να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών
• Να παρέχει οικονομική προστασία στον πολίτη για τις δαπάνες υγείας και
• Να θεραπεύει την ασθένεια με ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα
Τώρα ας αναρωτηθούμε;Τα μικρά νοσοκομεία ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών για υπηρεσίες υγείας που να είναι εφάμηλες των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας μας;
Η απάντηση είναι φυσικά όχι και αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι καθημερινά χιλιάδες πολίτες καταφεύγουν στα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία ή σε νοσοκομεία της Αττικής για βασικές υπηρεσίες υγείας με ότι κόστος οικονομικό ή ψυχολογικό αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Κατά συνέπεια, το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση. Ο κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης αυτού του τόπου φυσικά και θα πει όχι.
Αυτόματα εδώ τίθεται το ερώτημα του τι πρέπει να γίνει, (για παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω το νομό Ηλείας όπου αναμένεται το κλείσιμο, μέσω συγχωνεύσεων των νοσοκομείων Αμαλιάδας και Κρεστένων με του Πύργου ).
Στο νομό μας σε απόσταση 60km υπάρχουν 3 νοσοκομεία που κατά γενική ομολογία υπολειτουργούν(μεγαλύτερα προβλήματα έχει το νοσοκομείο Κρεστένων, αν και καλύπτει ανάγκες μιας μεγάλης και απομακρυσμένης από τον Πύργο περιοχής με σημαντικό αριθμό υπερήλικων κατοίκων) με άμεση συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες του πληθυσμού.
Και τα 3 νοσοκομεία στη συνείδηση του Ηλείου πολίτη δεν υπάρχουν, η κατάσταση αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη και κρύβει παγίδες, γιατί εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και σε 1 ή 2,5 χρόνια καταφέρουμε ως Νομός να έχουμε 1 σύγχρονο νοσοκομείο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, κανένας δεν θα θέλει να μείνει εδώ γιατί θα έχει χαθεί η καλή πίστη.Οπότε σε τοπικό επίπεδο επιβάλετε άμεσα να γίνουν αλλαγές που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, στις προτεραιότητες και τις έγνοιες του και όχι να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν περαιτέρω τα υπάρχοντα νοσοκομεία.
Με στόχο ένα σύστημα υγείας σε τοπικό επίπεδο που θα κινείται στο τρίγωνο
ποιότητα -πρόσβαση –κόστος, χρειάζεται να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείου του Πύργου.
Σε ότι αφορά τα Νοσοκομεία της Αμαλιάδας και Κρεστένων είναι απαραίτητο να μπορούν να προσφέρουν δευτεροβάθμια περίθαλψη από ιατρούς βασικών ειδικοτήτων βάσει των αναγκών του πολίτη δίνοντας παράλληλα σημασία στην αναβάθμιση τους σε σύγχρονα κέντρα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας με στόχο την προληπτική ιατρική, την διαχείριση των αναγκών του κάθε ατόμου, την κάλυψη συμπληρωματικών αναγκών, αλλά και την διασφάλιση της αρμονικής ύπαρξης και ευεξίας του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: