Τετάρτη, Μαΐου 18

Όταν το θεσμικό και πολιτικό παράλογο φαίνεται λογικό

Πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση δήλωνε με υπερηφάνεια ότι το μνημόνιο θα έδινε λύση στα χρόνια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι υπάρχει «μια σκανδάλη που θα μπορούσε να πατηθεί εναντίον ολόκληρης της χώρας» ( πρόσφατη συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα corriere) και ετοιμάζεται να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα που θα διαλύσουν κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Το πάγωμα, για παράδειγμα, των προσλήψεων σε όλο το εύρος του δημοσίου πουσκέφτεται η κυβέρνηση όχι μόνο θα κατεδαφίσει υγεία- παιδεία, αλλά θα μας βάλει στην πρώτη κατάταξη των Τριτοκοσμικών
Από την άλλη πλευρά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανικανότητα και αναποφασιστικότητα της ΕΕ να λύσει τα του οίκου της σε ότι αφορά την ανισομερή οικονομική ανάπτυξη των συμμετεχόντων κρατών στην ζώνη του ευρώ μεταφέρει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στην Ελλάδα. Οι παρεμβάσεις για την συναίνεση ουσιαστικά ορίζουν την χώρα μας ως καταλυτή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αν η Ελλάδα επιλέξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επιλεγεί να βρίσκεται σε χρόνια στασιμότητα, αν το αρνηθεί θα κάνει μια δυναμική επιστροφή στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Βεβαία, κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί κλίμα καλύτερων προϋποθέσεων.
Όπως όμως δείχνουν τα αποτελέσματα στον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου η κατάσταση έχει ξεφύγει, εντελώς. Υπό αυτή την έννοια, η ρητορική που αναπτύσσουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολιτικοί που ζητούν κοινωνική υποταγή, αντί να εκβιάζει την ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να απαντά για τους λόγους που οδήγησαν το σύμφωνο σταθερότητας σε αποτυχία, να απαντούν για τους λόγους που έχουν οδηγήσει χώρες- μέλη της ζώνης του ευρώ σε αναπτυξιακή υστέρηση, γιατί η χώρα έχει φτάσει στον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου να εξαρτάται, όπως λένε, αποκλειστικά από τα δάνεια και τις αποφάσεις ομάδας «εκκεντρικών» που έχουν ως βασικό πολιτικό όπλο για να περάσουν την πολιτική τους “σκανδάλη που θα μπορούσε να πατηθεί εναντίον μιας ολόκληρης χώρας”;

Δεν υπάρχουν σχόλια: