Δευτέρα, Μαΐου 16

Η επόμενη μέρα στην Ευρώπη

To ΔΝΤ αν και δεν είχε προβλέψει την χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε 2007 εξαιτίας της κατάρρευσης τηςεπενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers έγινε στην πορεία βασικός επιτηρητής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και είχε τον πρώτο λόγο στο σχεδιασμό της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες προστέθηκαν, με αυξημένα δικαιώματα, στην δομή του οργανισμού και η ευρωζώνη, μέσω Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, υπάχθηκε σε καθεστώς επιτήρησης από μια αμφιλεγόμενη αρχή.

Μάλιστα, στις αρχές του χρόνου δόθηκε στην δημοσιότητα εσωτερική έκθεση αξιολόγησης που μιλούσε, μεταξύ άλλων, για «σκόπιμες παραλείψεις» του ταμείου να προειδοποιήσει τα μέλη του σχετικά με τους κινδύνους της οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπισή τους.

Η σύλληψη, για σεξουαλικό σκάνδαλο, του διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην Νέα Υόρκη, ο οποίος ήταν βασικός υποστηρικτής των αλλαγών που έγιναν στο ΔΝΤ σε ότι αφορά τις αναδυόμενες αγορές και τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης είναι σίγουρο ότι για αρκετό χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει κενό εξουσίας. Συνεπώς, ίσως χρειαστεί τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης να τροποποιήσουν την πολιτική τους και να προσπαθήσουν με ίδιες δυνάμεις να επαναφέρουν την κλονισμένη εξαιτίας της διαμεσολάβησης του ΔΝΤ ευρωπαϊκή οικονομία.

Επίσης, το πολιτικό τέλος του Ντομινίκ Στρος Καν αλλάζει τα δεδομένα στην Γαλλία καθώς προωθούνταν από τους Σοσιαλιστές για το αξίωμα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2012.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ανεξάρτητα αποτελέσματος, είναι η αποφασιστικότητα και ο συντονισμός της αμερικανικής δικαιοσύνης σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις διαφάνειας και την εφαρμογή του νόμου.

2 σχόλια:

yannidakis είπε...

o κύριος ΔΝΤ είναι ένα όργανο. Το γεγονός δεν πλήττει το κύρος του οργανισμού, απλά καταστρέφει την σταδιοδρομία του ίδιου.
Ακόμα κι αν προσπαθήσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν το γεγονός δημιουργώντας εντυπώσεις, η ουσία δεν έχει αλλάξει καθόλου :[

Ανώνυμος είπε...

Πλήττει το κύρος του οργανισμού, η ουσία αλλάξει