Τρίτη, Μαΐου 17

Ύποπτη στάση

Όπως φαίνεται από τις πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ηγέτες της Ευρώπης απαιτούν έγγραφη δέσμευση της Αντιπολίτευσης ότι συναινεί στην εφαρμογή του μνημονίου, θέση που παραβιάζει απροκάλυπτα την ουσία του Συντάγματος. Μάλιστα λέγεται ότι είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012- 2015 περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 26 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για 50 δισ. ευρώ και τα επιπλέον μέτρα για το τρέχον έτος.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο επικεφαλής του Eurogroup άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας μορφής «αναδιάταξης» του ελληνικού χρέους, αποκλείοντας «ευρεία αναδιάρθρωση».
Στην ίδια κατεύθυνση η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ζήτησε από την Αθήνα να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και απορρίπτει περαιτέρω βήματα σχετικά με το χρέος οποιασδήποτε χώρας πριν από το 2013 θέτοντας ουσιαστικά τις χώρες με προβλήματα υπό ομηρία για να περάσει το σύμφωνο για το ευρώ.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για την δημοσιονομική κατάσταση δείχνουν ότι η πολιτική του μνημονίου οδηγεί σε αδιέξοδο, η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη λάθος πλευρά της ιστορίας απο τους συμμάχους της Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.
Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι για πιο λόγο επιμένουν στην ίδια πολιτική κατεύθυνση από την στιγμή που είναι σχεδόν αδύνατο να προκύψουν διαφορετικά αποτελέσματα με την ίδια πολιτική.
Αν τώρα υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση "καταφέρει" μέσα στην επόμενη τριετία να ξεπουλήσει για 50 δις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια κ.α. που σκέφτονται, τι θα κερδίσει η χώρα σε βάθος χρόνου;
πέρα από το ότι θα εξοικονομηθούν 50 δις, τα οποία θα καταβληθούν στους δανειστές για παλαιότερα δάνεια.
Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι να βρεθούμε ξανά σε θέση να ψάχνουμε δάνεια, χωρίς όμως να έχει μένει στο ελληνικό κράτος κάτι που να μπορεί να αποδώσει κεφάλαιο, καθώς στην σημερινή εποχή σχεδόν όλες οι μορφές κεφαλαίου προκύπτουν από το πάγιο και το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Δυστυχώς, τόσο η πολιτική στάση των ευρωπαίων, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης είναι τουλάχιστον τυχοδιωκτική- ύποπτη και διαμετρικά αντίθετη με τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: