Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18

Η παραίτηση του Walter Veltroni στην Ιταλία

Eνα «μοντέλο που καταρρέει» χαρακτηρίστηκε από ευρωπαϊκές εφημερίδες η ευρωπαϊκή αριστερά αφού μετά την κρίση που πέρασε πρόσφατα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γαλλίας ήρθε η σειρά της Ιταλίας. Η αποτυχία των υποψηφίων της αριστεράς στις τοπικές εκλογές στη Σαρδηνία οδήγησαν σε παραίτηση μετά από δεκαέξι μήνες στο τιμονι του κόμματος τον επικεφαλή της ιταλικής αριστεράς Walter Veltroni. Σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ενότητας που αναπόφευκτα οδήγησαν σε κρίση ταυτότητας και σε αρνητικά αποτελέσματα.
Κατά άλλους, το πραγματικό πρόβλημα, οι γενεσιουργές αιτίες, είναι ότι η ευρωπαϊκή αριστερά μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας τόσο στην Ιταλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να στείλει στην κοινωνία ένα σαφές μήνυμα για τον προσανατολισμό που έχει στην οικονομία, την εργασία, την αντιμετωπιση των γενικότερων κοινωνικών προβλημάτων κτλ δεν υπάρχει δηλαδή σαφήνεια του σκοπού.
Παράλληλα, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της αριστεράς στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν είχε καμιά σχέση με την αριστερά που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα, καθώς έχει αποκοπεί από την κοινωνική πραγματικότητα, γεγονός που κατά πολλούς ώθησε σε επιλογές που οδήγησαν σε αναποτελεσματική διακυβέρνηση και δημιούργησαν ιδεολογική σύγχυση, με αποτέλεσμα να μην είναι στους πολίτες δυσδιάκριτες οι όποιες διαφορές πολιτικής λειτουργίας που επικαλούνται τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Σύμφωνα με αναλυτές η αντίθεση υπάρχει μόνο σε σχέση με την κατάληψη της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: