Κυριακή, Φεβρουαρίου 8

Μεγάλες καταστροφές στην Αυστραλία

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χειρότερο απολογισμό νεκρών στην ιστορία της χώρας από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, αλλά και τις πλημμύρες που μαίνονται από το Σάββατο στη νοτιοανατολική πλευρά και στα τροπικά βορειοανατολικά της Αυστραλίας οι πλημμύρες.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς πολλοί από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα ενώ στα πάνω από 1.000 σπίτια που κάηκαν και στα χιλιάδες που πλημμύρισαν δεν έχουν φτάσει ακόμη τα διασωστικά συνεργεία.
Οι πυρκαγιές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην Αυστραλία, ωστόσο φέτος, τα φαινόμενα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, πάνω από 35 μέτωπα βρίσκονται ταυτόχρονα σε ενεργή κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι φλόγες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων ορόφων και εξαπλώνονται με τρομακτική ταχύτητα. Οι εγκληματολογικοί ερευνητές λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκαν οι πυρκαγιές μιλούν για εμπρησμό.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων όπως της πόλης Κίνγκλεηκ το 80% της έκτασης της οποίας καταστράφηκε, πολλοί από όσους βρέθηκαν νεκροί ήταν παγιδευμένοι σε αυτοκίνητα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων έχουν καταστραφεί.
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δηλώνει "τρομοκρατημένος" και κάνει λόγο για "κόλαση στη Βικτόρια", και για κατάσταση που βρίσκεται εκτός ελέγχου ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζων Μπράμπυ, δακρυσμένος, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να συνδράμουν τους τραυματίες και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου κατασβηστούν οι φωτιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: