Τετάρτη, Φεβρουαρίου 4

Νέα γεωστρατηγικά δεδομένα

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με την επιστροφή της Γαλλίας στην στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ μετά 40 χρόνια, η Γαλλία έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχει δύο από τους στρατηγούς της Συμμαχίας, το γεγονός εκτιμάται ότι θα οδήγηση σε αλλαγές στο δόγμα, την οργάνωση και την λειτουργία των στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, δήλωσε στην εφημερίδα ότι, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την επιστροφή της Γαλλίας στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία θα ηγηθεί της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού ΕΕΚ, με έδρα το Norfolk (Virginia, ΗΠΑ) και είναι υπεύθυνο για τον μετασχηματισμό της Συμμαχίας από άποψη θεωρίας, οργάνωσης και λειτουργίας των δυνάμεων Επιπλέον, η Γαλλία θα έχει τη διοίκηση σε μία από τις περιφερειακές έδρες του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα και η οποία περιλαμβάνει τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχίας, καθώς και το τμήμα ανάλυσης των φωτογραφιών που λαμβάνονται από δορυφόρους .
Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, υποσχέθηκε να αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα the times ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται για ένα σχέδιο άμεσων διαπραγματεύσεων με στόχο την επανασύνδεση με τη Μόσχα, προκειμένου να επιτευχθεί 80% μείωση των αντίστοιχων πυρηνικών οπλοστασίων.
Σύμφωνα με το ria novosti o Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Sergei Ivanov δήλωσε την Τετάρτη, ότι η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις του προεδρου των ΗΠΑ Barack Obama να επισπεύσει την υπογραφή μιας νέας συνθήκης για τη στρατηγική μείωση των εξοπλισμών. Η τελευταία Στρατηγική συνθήκη Μείωσης όπλων (START-1) υπογράφηκε μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών το 1991 και λήγει στις 5 Δεκεμβρίου 2009.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μιλώντας πρόσφατα στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτων της Στρατιωτικής Αφγανικής Ακαδημίας, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Hamid Karzai είπε ότι αν οι Αμερικανοί δεν μπορούν να στείλουν περισσότερα στρατεύματα αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν άλλες χώρες, βέβαια, αρκετοί αναλυτές είπαν ότι οι δηλώσεις έγιναν με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην αμερικανική διοίκηση σε σχέση με την επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουνίου.
Ο Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama έχει δηλώσει ότι, το Αφγανιστάν είναι το κύριο μέλημα των ΗΠΑ και στο άμεσο μέλλον θα διπλασιαστούν τα αμερικανικά στρατεύματα . Επιπλέον, προτίθεται να εκσυγχρονίσει την αφγανική πολιτική ελίτ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λευκός Οίκος θα αποσύρει τη στήριξη στον Καρζάι επειδή τον κατηγορεί, για την οικονομία που βασίζεται στα ναρκωτικά, τη διαφθορά και την υπεξαίρεση κεφαλαίων

Οι πληροφορίες λένε (ria novosti) ότι αφγανική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τη Μόσχα στο εγγύς μέλλον. Η δυνατότητα επέκτασης της διμερούς στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας θα είναι το βασικό ζήτημα των συνομιλιών.