Δευτέρα, Φεβρουαρίου 2

Επανήλθαν τα προβλήματα με τους πρόσφυγες στην Πάτρα

Σοβαρά προβλήματα έχουν αρχίσει να ξαναδημιουργούνται στην Πάτρα εξαιτίας των περίπου 3.000 Αφγανων που καθημερινά συνωστίζονται στα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια θέση σε κάποιο φορτηγό που θα τους μεταφέρει στην Ιταλία. Οι πρόσφυγες- λαθρομετανάστες στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η αστυνομία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή, η προσέγγιση όμως είναι μόνο προληπτική, δηλαδή δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι να διαπιστωθεί αν διαθέτουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, άδεια παραμονής κτλ.
Τα πράγματα όμως δεν αλλάζουν και μέρα με τη μέρα η κατάσταση τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους γίνονται όλο και πιο δύσκολα έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν 10 μέρες στον πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει σε έκταση δίπλα από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε μολυσματικό περιβάλλον, (κάποιοι πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα), πράγμα που παραξενεύει αλλά και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των μεταναστών και κατ’ επέκταση για τη Δημόσια Υγεία, τι στιγμή μάλιστα που καθημερινά συνωστίζονται διπλά στο σιδηροδρομικό σταθμό και στο λιμάνι της Πάτρας. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει να ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι τα δεδομένα δεν αλλάζουν, αλλά και επειδή, μετά από αρκετό καιρό, τις τελευταίες μέρες η παρουσία τους στο λιμάνι έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος τα 3.000 περίπου άτομα που παραμένουν, είτε να γυρίσουν στην πατρίδα τους, είτε να προωθηθούν στον προορισμό που θέλουν να καταλήξουν. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά οι ρυθμοί εισόδου των προσφύγων στην Πάτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: