Τρίτη, Φεβρουαρίου 17

Η οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Καθώς οι οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη κρίση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Γαλλία και η Γερμανία παραδέχονται ότι σε αυτή τη φάση που η κρίση αναπτύσσεται ο «προστατευτισμός είναι ζωντανός». Την ίδια στιγμή μέσω των συλλογικών δράσεων προσπαθούν να δημιουργήσουν αρμονικούς συνδυασμούς αντιθέσεων μεταξύ προστατευτισμού και συντονισμού προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Παράλληλα όμως με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης η ισπανική εφημερίδα el pais αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ουγγαρίας έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο προγράμματος που σκοπεύουν να εφαρμόσουν κατά τη διάρκεια των διαδοχικών προεδριών της ΕΕ που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 1 Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με το σχέδιο για πρώτη φορά, προβλέπεται ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ δεν θα αλλάξουν κάθε εξάμηνο όπως γίνεται έως τώρα με βάση τις προτιμήσεις της χώρας που έχει την προεδρία.
Η υλοποίηση ή όχι του σχεδίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του επαναληπτικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας στην Ιρλανδία το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Οι τρεις χώρες στο σχέδιο προγράμματος δεσμεύονται για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, με στόχο να τεθούν γερά θεμέλια για την ανάκαμψη της οικονομίας μας βάσει αναθεωρημένων κανόνων και μέτρων που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις με στόχο την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.
Το διετές σχέδιο αναπτύσσει σχέδιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διασφάλιση ασφάλειας στον ενεργειακό ανεφοδιασμό, το σχέδιο αναφέρει ότι η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών και των κοινωνικών ομάδων είναι ένα από τα στοιχεία της ταυτότητας της Ευρώπης και υπόσχεται την προώθηση μιας νέας κοινωνικής ατζέντας. . Επιπλέον, αναφέρεται σε ζητήματα διεύρυνσης.
Οι προτάσεις επίσης αναφέρονται στο στόχο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, στην ενιαία αγορά των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και των υπηρεσιών εντός της ΕΕ κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: