Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12

Άσχημη η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη

Κάτω από τα 40 δολάρια κινείται τις τελευταίες μέρες το πετρέλαιο, το γεγονός φανερώνει ότι η ζήτηση έχει φτάσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, για τη συνέχεια και σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η ζήτηση του πετρελαίου κατά το τρέχον έτος λόγω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε σχέση με το παρελθόν, αναμένεται να μειωθεί.
Παράλληλα το οικονομικό κλίμα σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ επιδεινώνεται συνεχώς και βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση σε δυσχερή θέση αυτή τη στιγμή βρίσκονται η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Από την άλλη πλευρά σημαντικά καλύτερη από το μέσο όρο η σημερινή κατάσταση είναι, στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία. Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε σε 45,8 μονάδες από 50,8 μονάδες που ήταν στα τέλη του 2008.
Κατά πολλούς, πραγματική πρόκληση σήμερα είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών σε συνδυασμό με το δικαίωμα στην ισότιμη εργασία και την ευημερία του πληθυσμού, σε διαφορετική περίπτωση η παραγωγή φθηνών προϊόντων ή άλλων υπηρεσιών από οικονομίες και επιχειρήσεις χωρίς κοινωνικά ή άλλα πρότυπα συνιστούν μέσα αθεμίτου ανταγωνισμού και πρέπει να καταπολεμούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: