Κυριακή, Φεβρουαρίου 8

Οι γενικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των U. S.

Παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των U. S. στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου ο Αντιπρόεδρος των U. S. Joe Biden υποσχέθηκε μια νέα εποχή με περισσότερη συνεργασία και διάλογο στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερα. Η επιπλέον συνεισφορά προφανώς αφορά την συμμετοχή των συμμάχων στον πόλεμο του Αφγανιστάν, τη βοήθεια σε άλλα ζητήματα, αλλά και την υποδοχή των κρατουμένων από το Γκουαντάναμο.
Άμεσης προτεραιότητας ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των USA φαίνεται να είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η πυρηνική διένεξη με το Ιράν.
Σε σχέση με τη Ρωσία ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι, ο Λευκός Οίκος θελει ένα νέο ξεκίνημα με το Κρεμλίνο και παραδέχτηκε μια "επικίνδυνη εκτροπή των σχέσεων".
Σχετικά με την προγραμματισμένη εγκατάσταση πυραυλικών αμυντικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, αν και ανακοίνωσε ότι θα ήθελε το σύστημα να εξελίσσεται, μόνο αν είναι τεχνικώς χρήσιμο, εφικτό και αποδοτικό από πλευράς κόστους, καθώς επίσης και "σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία". Παράλληλα, δήλωσε οτι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι Ρωσία είναι στρατιωτική απειλή για την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές δομές ασφαλείας. Σε σχέση με Αφγανιστάν εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να δούμε συνεργασία των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για την επιτυχή έκβαση του πολέμου.
Σε πρώτη προτεραιότητα φαίνεται να είναι και τα μέτρα για την πρόληψη του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν. Σε σχέση με το ζήτημα ο στόχος ένα Ιράν που δεν θα διαθέτει πυρηνικά όπλα δεν είναι διαπραγματεύσιμος. «Θα είμαστε πρόθυμοι επί του παρόντος να συζητήσουμε, όμως θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν». τόνισε ο Αντιπρόεδρος των US Joe Biden. Ο αντιπρόεδρος των US αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου για την επίτευξη συμφωνίας στη Μέση Ανατολή και είπε ότι η ειρήνη θα έρθει μέσω της δημιουργίας "δύο κρατών". Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχε στη διάσκεψη με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: