Τρίτη, Φεβρουαρίου 10

Το μέλλον της ανεργίας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε χιλιάδες πολίτες η οικονομική κρίση που δειλά- δειλά έχει αρχίσει να προκαλεί τα πρώτα κοινωνικά προβλήματα. Με μια πρώτη ματιά βλέπουμε ότι τον Ιανουάριο του 2009 οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην Ευρώπη είναι πάνω από 130.000. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των χιλιάδων ανέργων είναι το ταμείο ανεργίας, τα πράγματα όμως γίνονται δύσκολα όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης οι άνεργοι γίνονται μακροχρόνια άνεργοι και δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
Αν λάβουμε υπόψη ότι, η πλειοψηφια όσων σήμερα χάνουν την εργασία τους είναι πάνω από 50 ετών και στο μέλλον δύσκολα θα βρίσκουν εργασία, η ανησυχία μεγαλώνει, επειδή αναμένεται ότι τα προβλήματα θα αυξηθούν. Με βάση το τρέχον θεσμικό πλαίσιο και τις προσφερόµενες δυνατότητές του χιλιάδες άνθρωποι από τη στιγμή που δεν θα έχουν εργασία θα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, η πρόσβαση των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα σε στέγαση θα δυσκολέψει, δεν θα έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και δεν θα μπορούν στο μέλλον να θεμελιώσουν εύκολα δικαίωμα σύνταξης.
Το συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή ήδη υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετοί χρόνιοι άνεργοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα, κύρια επειδή στο πρόσφατο παρελθόν δεν ξανασυναντήθηκε αντιστοίχου επιπέδου πρόβλημα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αυξανόμενη- αναμενομένη κοινωνική πίεση εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε αλλαγές στον τομέα της φροντίδας υγείας, στο σύστημα κοινωνικής προστασίας και ίσως οδηγήσει στην εισαγωγή τροποποιήσεων στο σύστημα συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: