Πέμπτη, Φεβρουαρίου 5

Επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες παράνομων μεταναστών

Από 4,5 έως 8 εκατ. υπολογίζονται οι παράνομοι μετανάστες που εργάζονται στην ΕΕ. Ένα σχέδιο οδηγίας προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες τους.
Το σχέδιο οδηγίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα επιτρέψει την υιοθέτηση, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, της "οδηγίας για τις κυρώσεις", η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους με το Συμβούλιο οι ευρωβουλευτές πέτυχαν να συμπεριλάβουν την επιβολή ποινικών κυρώσεων για τις σοβαρότερες περιπτώσεις καθώς και μια διάταξη βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις καθίστανται υπεύθυνες για τους υπεργολάβους τους όταν αυτοί παραβιάζουν τις διατάξεις της οδηγίας
Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής αποτελεί τμήμα της δέσμης μέτρων που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αφενός και την ενθάρρυνση της νόμιμης αφετέρου. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης την "οδηγία επιστροφής" και την "οδηγία για την μπλε κάρτα".Προβλέπεται η επιβολή προστίμων, η υποχρέωση καταβολής καθυστερημένων οφειλών ή ο αποκλεισμός για 5 χρόνια από οποιαδήποτε διαδικασία για την σύναψη συμβάσεων με τον δημόσιο τομέα και την λήψη κρατικών ενισχύσεων - εθνικών ή ευρωπαϊκών.
Η οδηγία θεσπίζει την επιβολή ποινικών κυρώσεων για τις κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις Κάθε εργοδότης που θα καταδικάζεται θα πρέπει να επιστρέφει οιαδήποτε κρατική ενίσχυση έλαβε το προηγούμενο έτος και να καταβάλει ένα πρόστιμο το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στο μισθολόγιό του.
Επιπλέον, θα πρέπει να πληρώσει ένα χρηματικό ποσό ίσο με το συνολικό ποσό των φόρων και άλλων εισφορών που θα έπρεπε να καταβάλει στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί νόμιμα. Θα πρέπει επίσης να αναλάβει, όπου απαιτείται, τα έξοδα για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών.
Η οδηγία A6-0026/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: